Intrigo

Nesser, Hakan – Intrigo

Korte roman ‘Tom’: Judith krijgt telefoon van haar overleden zoon Tom, de zoon van haar man Robert uit zijn eerste huwelijk en schrikt zich een ongeluk. Zij is ervan overtuigd dat het iemand is die zich voordoet als Tom maar hij weet dermate veel onverkwikkelijke details van vroeger dat zij Robert ter verantwoording roept. Die moet met de billen bloot en biecht het een en ander op. Robert rijdt zichzelf en Tom te pletter, die schreeuwt: ”Ik ben de echte Tom niet!” Bij Judith thuis gaat de telefoon: “Met Tom…”.
Verhaal ‘Rein’: David gaat op zoek naar Ewa, die hem na tien jaar verliet voor een nieuwe minnaar. Daarnaast krijgt hij opdracht om het laatste manuscript van de bevriende Duitse schrijver Rein – die onlangs zelfmoord heeft gepleegd –  te vertalen naar het Zweeds. Hij voelt een sinistere, onderhuidse sfeer rond en in het boek. In het huis van Rein openbaren zich geheime notities. Waar gaat dat heen?
‘Lieve Agnes’: Agnes’ man Erich is dood en begraven, eindelijk. Haar vriendin Henny vraagt Agnes haar man te doden tegen een zeer aanlokkelijk bedrag. Alles pakt echter anders uit dan Agnes had verwacht.
‘De orchidee uit Samaria: Henry krijgt een briefje van de verdwenen Vera Kall, in zijn jeugd bekend als de orchidee uit Samaria. Hoe is dat mogelijk? Niemand heeft haar ooit nog gezien nadat zij het schoolfeest om 11 uur ’s avonds verliet…
In het laatste verhaal komt onderwijzer S. in gewetensnood als hij de verongelukte Sofia postuum een cijfer moet geven voor haar scriptie.

Een boek met vijf bijzondere, fantastische verhalen over schuld, boete en wraak. De verhalen staan op zichzelf maar zijn onderling verbonden door de plaats Maardam en café Intrigo. Ook personen komen vanuit een ander perspectief in meerdere verhalen voor, evenals gebouwen, huizen, een appelboom, sferen. Ook de tijd speelt een verbindende rol: dertig jaar geleden en de huidige tijd. Een spannende compositie waarbij in alle verhalen stukjes van de puzzel worden gedropt maar waarvan je vooralsnog niet weet hoe die in elkaar passen. De verhalen bevatten stuk voor stuk raadselachtige elementen en de lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet. Nesser is een meester in het creëren van een hooglijk verbaasd huh?-gehalte waarbij hij de lezer steeds weer in verwarring achterlaat.

Een knappe componist met een mooi klinkende literaire noot!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.