Het meisje in het ijs

Bryndza, Robert – Het meisje in het ijs

Commissaris Marsh haalt inspecteur Erika Foster zijn team binnen en zet haar op de plaats van Sparks die dat niet waardeert. Zij gaat de moord op de bloedmooie, jonge Andrea Douglas-Brown oplossen wier lichaam in Londen-zuid onder het ijs is gevonden. Erika is een zeer vasthoudend type met een onstuitbare energie. Ze lapt conventies en regels aan haar laars en vertrouwt op haar intuïtie. Zeker in deze moordzaak gaat ze regelmatig over grenzen heen vanwege het verlies van haar man Mark die in een vorige zaak in een schietpartij het leven liet. Andrea komt uit een puissant rijke familie met veel macht en invloed maar blijkt naast dure feesten ook in duistere kroegen te komen. Al snel wordt de invloed van pa Douglas-Brown duidelijk en Erika moet alle zeilen bijzetten om haar gelijk te halen: er blijken veel meer jonge vrouwen te zijn vermoord en Erika speurt naar het verband. Ze overleeft moordaanslagen, duikt bloedstollende gevechten in, wordt door Marsh op een zijspoor gezet, haar penning moet ze inleveren en bijna iedereen keert zich van haar af…

Met recht staat op de omslag “thriller”. Van begin tot eind houdt Bryndza de spanning vast en is het geen optie om het boek weg te leggen. Het boek leest prettig door de korte hoofdstukken en de toegankelijke schrijfstijl. Het karakter van Erika wordt diepgaand beschreven, de andere karakters blijven oppervlakkig. Dat is misschien ook een voordeel: het geeft Bryndza de gelegenheid om langzaam maar zeker steeds meer informatie te geven over o.a. de kinderen van de machtige lord Douglas-Brown waardoor hij de spanning opvoert. De thema’s die in het verhaal opduiken zijn: vrouwenhandel, prostitutie, de macht van het geld, drukke ouders die geen tijd (willen) besteden aan opvoeden van kinderen, homofilie.
Het verhaal begint met een proloog waarin Andrea woest een kroeg verlaat en wordt gevolgd door een figuur. Deze figuur komt regelmatig aan het woord maar wie het is blijft heel lang onduidelijk. De plot is sterk en onverwacht met veel wendingen, goed gevonden.
Ik vind het een briljant boek!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.