De moord op Harriet Krohn

Fossum, Karin – De moord op Harriet Krohn

Charlo Torp zit diep in de gokschulden. Zijn verslaving heeft hem zelfs zo ver gebracht dat hij het spaargeld van 200.000 kronen van dochter Julie erdoorheen heeft gejaagd. Zijn vrouw Inga Lill is aan kanker overleden en de 16-jarige Julie heeft het ouderlijk huis verlaten en wil niets meer met hem te maken hebben. Charlo schaamt zich diep, heeft een ellendig leven, is stuurloos en ten einde raad. Zijn dochter is zijn alles. Hij beseft dat als hij uit de schulden is en Julie kan terugbetalen hij wellicht een basis heeft om haar voor zich te winnen. Charlo besluit iemand te beroven, de oude welgestelde dame Harriet Krohn maar in zijn drift slaat hij haar dood. Hij loopt het huis uit met een zak vol zilver en sieraden en een flink pak geld. Hij lost zijn schulden af, koopt een paard voor Julie en het leven lacht hem weer voorzichtig toe. Hij stopt zijn wroeging weg en probeert te genieten van het samenzijn met zijn knappe dochter die hem weer in haar leven toelaat. Totdat inspecteur Sejer voor zijn deur staat…

Karin Fossum heeft het vermogen  binnenwerelden te beschrijven. Ze ontleedt het karakter van Charlo zodanig dat je zelfs begrip krijgt voor zijn handelen. Gevoelens van twijfel, schaamte, blijdschap, hoop, spijt en wanhoop buitelen over elkaar heen. Van zijn ellendige leven met gokverslaving, zijn driftbuien en zijn onverklaarbare valpartijen komt Charlo in een leven vol verrukking en zorgeloosheid. Maar op de achtergrond doemt regelmatig zijn vreselijke daad op. Het verhaal start met de moord en volgt daarna de innerlijke en uiterlijke beleving daarvan van de hoofdpersoon. Ondanks dat is het een boek met spanning: gaat Charlo het redden? Hoe behoudt hij zijn dochter? En niet onbelangrijk: welke processen spelen zich af in zijn lijf? Briljant is de wijze waarop Sejer Charlo benadert en begeleidt naar de climax.

Een ontroerende psychologische thriller van formaat voor hen die geïnteresseerd zijn in dit genre.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.