Wolf Hall

Mantel, Hilary – Wolf Hall

Putney bij Londen, Engeland in 1500. Daar start het verhaal van Hilary Mantel over Thomas Cromwell, een man die een belangrijke, soms omstreden rol heeft gespeeld in de Engelse geschiedenis.  Thomas is zojuist door zijn vader Walter helemaal in elkaar geslagen en kan amper meer zien en lopen. ‘Terwijl hij probeert weg te kruipen neemt zijn vader opnieuw een aanloop en schopt naar zijn hoofd. “Ik zal Bella, mijn hond missen,” denkt hij nog. Niets doet er pijn, of misschien wel alles, omdat er geen afzonderlijke pijn meer is. Dan brult Walter, hij hupt op één voet alsof hij danst. “Kijk nou wat ik heb gedaan. Mijn laars kapot geschopt aan die harde kop van je!” Centimeter voor centimeter. Centimeter voor centimeter vooruit. Hou je hoofd laag, geef hem geen aanleiding. Zijn vaders tijdelijk gebrek aan concentratie vanwege het verlies van een goede laars geeft hem de gelegenheid om te braken. “Wel ja,” schreeuwt Walter. “Spuug maar raak op mijn goeie kasseien. Laat maar ‘ns zien wat je waard bent. Bij god, schijnheilig onderkruipsel, op je benen… “

Cromwell monstert aan als scheepsjongen om zo Engeland te ontvluchten, wordt huursoldaat in de Frans – Italiaanse oorlogen en volgt een opleiding tot koopman in Florence en Antwerpen. Hij leert  Latijn, Italiaans en Frans vloeiend spreken en schrijven en komt terug naar Londen in 1514. In het jaar 1527 pakt Mantel het verhaal weer op als Cromwell naast zelfstandig advocaat en koopman ook onbezoldigd secretaris is van Kardinaal Wolsey, de raadsheer van Koning Henry VII. Wanneer Wolsey in ongenade valt krijgt Cromwell al snel het vertrouwen van Henry VII en wordt zijn vertrouweling en belangrijkste minister. Maar Hilary Mantel neemt ons mee in een heel ander verhaal over Thomas Cromwell. We leren Thomas kennen als een warme, trouwe vriend en een liefhebbend echtgenoot en vader voor zijn familie. Uiteraard verweeft ze in haar vertelling over Cromwells leven al de historische gebeurtenissen die er plaatsvonden. Maar ook leren wij hoe hard het leven is in de middeleeuwen, wanneer Thomas in één dag zijn vrouw Lizzy en zijn beide dochters Anne en Grace verliest aan de ‘zweetziekte’. Dit verlies tekent Cromwell voor de rest van zijn leven. Daarnaast speelt ook het koninklijk drama rond Henry VII, koningin Catherine van Aragon en Anne Boleyn een belangrijke rol in de roman. Hilary Mantel stopt haar verhaal wanneer Thomas Cromwell naar ‘Wolf Hall’ gaat, het huis van John Seymour. Seymours dochter Jane trouwt later met koning Henry VII.

‘Wolf Hall’ van Hilary Mantel is een historische, literaire roman. Mantel kreeg voor het boek de ‘Booker Prize’ 2009. Warm aanbevolen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Non-fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.