De laatste deelnemer

Oliva, Alexandra – De laatste deelnemer

Zoo woont samen en wil, voordat zij zwanger wordt, nog eenmaal een laatste avontuur beleven. Ze geeft zich op voor het reality-tv-programma In The Dark dat zich afspeelt in de wildernis in het noordoosten van Amerika. Er worden wisselende teams gevormd van de twaalf kandidaten, die opdrachten moeten uitvoeren. Het winnende team krijgt extra punten in de vorm van een extra hand rijst, een overdekte slaapplaats, een vuurmaker enz. Er zijn gezamenlijke opdrachten en tot slot moet ieder zich alleen redden. Zoo is slim, zeer gemotiveerd, een doordouwer en wil winnen. De opdrachten worden fors moeilijker en gevaarlijker maar steeds is er een cameraman aanwezig die alles filmt. Een geruststellende gedachte totdat Zoo bij de individuele opdracht gaat twijfelen of de jongeman die in haar kielzog vaart, wel een cameraman is…

Een thriller met echt spannende, huiveringwekkende scenes maar waar jammer genoeg regelmatig ook de saaiheid vanaf druipt. Oliva heeft ervoor gekozen de gebeurtenissen te beschrijven vanuit de spelers en vanuit de editor. Een aardige vondst. Daardoor krijg je een inkijkje in hoe de kijker wordt gemanipuleerd. Tevoren worden de karakters van de kandidaten vastgesteld en alles wat daar in de realiteit niet aan voldoet wordt tijdens de uitzending geskipt. De link met ‘Wie is de Mol’ en ‘Robinson-eiland’ is al snel gelegd. De editor doet er alles aan om de kijker – lezer – vast te houden, logisch. Dan helpt het niet echt als het verhaal begint met: “Het eerste lid van het productieteam dat zal overlijden is de editor.” Anderzijds wordt de nieuwsgierigheid gewekt: wie dan nog meer, waaraan overlijdt die, blijft er iemand leven? De hoofdpersoon in het verhaal is duidelijk Zoo. Haar karakter komt redelijk uit de verf. Zij wordt dermate het avontuur ingetrokken dat bij haar de grenzen tussen fictie en realiteit vervagen. De karakters van de andere kandidaten blijven heel oppervlakkig, het zijn meer karikaturen. Ze hebben allemaal naast hun eigennamen verschillende bijnamen, sommigen zelfs twee wat erg verwarrend werkt.

Blijft overeind dat het boek geschreven is in een gemakkelijke, toegankelijke stijl en dat regelmatig je haren overeind staan.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.