De huurmoeder

Heimans, Tania – De huurmoeder

Lisa woont met haar zoon Marlon in de voormalige aula van de Zuidwesterbegraafplaats, waar de oude beheerder meneer Peters hun in het weekend onderdak biedt. Door de week verhuurt Lisa zich aan gezinnen die geen moeder meer hebben. OmslagDeHuurmoederAls huurmoeder leidt Lisa met ijzeren hand het gezinsleven weer in goede banen. Als Lisa terechtkomt in het gezin van Fred, ontfermt ze zich over Lot, een recalcitrante puber. Naarmate zij echter meer bij Freds gezin betrokken raakt, blijkt langzaam maar zeker  dat niets is wat het lijkt. De motivatie van Lisa om zich te verhuren gaat veel verder dan alleen maar geld verdienen. Samen met Marlon raakt zij verstrikt in een duistere wereld waar de scheidslijn tussen goed en kwaad vaak uiterst dun blijkt te zijn.

Het is een vreemd boek waarin forse onderwerpen aan de orde komen zoals mensenhandel, waar de moeder Lisa zelf slachtoffer van is, loverboys, kinderporno, dementie, oorlogstrauma. Alle hoofdrolspelers zijn zonderlinge mensen en zijn kinderen het slachtoffer van onverantwoordelijke ouders. Daar behoort ook zoontje Marlon onder hoewel zijn moeder zielsveel van hem houdt en hem opvoedt met de beste bedoelingen. Het gegeven van een huurmoeder is knap gevonden en zou in de werkelijke wereld met zijn hoge aantal eenoudergezinnen nog aardig te verdedigen zijn.
De schrijfstijl is helder, gemakkelijk en toegankelijk. In het boek hangt een eigenaardige sfeer en die bleef mij na lezing nog een hele tijd bij.

TaniaHeimansHeimans debuteerde met Hemelsleutels, een “droomdebuut” waarmee zij de Academia Debutantenprijs 2009 won. In 2012 verscheen haar derde boek “De uitzonderlijke gave van William Praise”, ook weer een wonderlijke roman.
Boeken voor mensen die van licht absurdistische verhalen met een serieuze, psychologiserende achtergrond houden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.