Oude Zaken

Atkinson, Kate – Oude Zaken

In “Oude zaken” bewijst Atkinson zich met een aparte, boeiende roman. Deels een thriller, deels een psychologische studie en deels een beschouwing over de ongrijpbaarheid van het lot. Oude zaken

De roman opent met casuïstiek. Te beginnen met de vier dochters van een afstandelijke, onsympathieke Cambridge-professor. De jongste, Olivia, is een schat van een meisje. Dan verdwijnt zij uit een tent tijdens een slaapfeestje in de achtertuin . Daardoor zullen de vier zusjes Lands nooit meer dezelfde zijn.
Het tweede geval is dat van Theo Wyre, een succesvolle advocaat die dol is op zijn jongste dochter Laura. Hij maakt zich voortdurend zorgen om haar: “Hij maakte zich zorgen als ze uitging, dat de harde wind een dakpan op haar zou smijten, dat de boiler in in haar studentenflat stuk zou gaan, zodat ze zou sterven aan koolmonoxidevergiftiging”. Daarom neemt Laura een vakantiebaantje op het advocatenkantoor van Theo tijdens de zomer, voordat ze naar de universiteit gaat. Hij komt er achter dat wat hij zich voorstelt als de veiligste plaats voor Laura, een dodelijke zal blijken.
Tot slot hebben we Michelle Fletcher, een jonge moeder die gevangen is in haar huwelijk en een baby heeft waarmee ze zich helemaal niet “verbonden voelt”. Geïsoleerd en eenzaam bijt Michelle buitenproportioneel van zich af wanneer haar man de fout maakt om de baby wakker te maken.

Sommige van deze gevallen zijn meer dan dertig jaar oud; andere pas onlangs gebeurd. Ze komen samen bij privédetective Jackson Brodie. In de loop van enkele weken verdiept zijn onderzoek naar overspelige vrouwen en vermiste katten zich tot een complexe zaak over gesloten politiedossiers. Daarbij verkeert Jackson in een persoonlijke crisis en daardoor raakt  hij te persoonlijk en emotioneel betrokken bij zijn cliënten.

Naarmate het verhaal zich ontvouwt, verschuiven geleidelijk de perspectieven en worden verbindingen en tijdlijnen helder die je als lezer niet verwacht. Ik denk dat u met mij zult genieten van de verrassende wendingen in het verhaal. De zorgvuldige opzet van de roman en de plots in Atkinson’s verhaal, maken samen met haar aparte stijl “Oude zaken” een mysterie met diepte, zo spannend als een thriller.

Een kleine kanttekening: er is plenty seks in dit boek, meestal nogal amusant, maar het zou lezers kunnen hinderen.

Kate Atkinson

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Fiction, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.