Kwartet

Enquist, Anna – Kwartet

Vier mensen vormen in hun vrije tijd een strijkkwartet. Ze zijn met elkaar verbonden door hun werk, kennen elkaar van vroeger of zijn familie van elkaar. Heleen is een nicht van Hugo, is verpleegkundige enomslag kwartet schrijft brieven naar gedetineerden. Carolien is arts en getrouwd met Jochem. Hugo is directeur van het Muziekcentrum in Amsterdam en woont op een boot. Jochem is vioolbouwer en barst regelmatig van ingehouden woede. Al deze mensen zijn op een of andere manier beschadigd in het leven en vinden elkaar, afleiding, troost én zelfs soms verheffing in de muziek. Dan is er nog de oude meneer Reinier van Aalst, een ex-cellist en oud-docent van Carolien. Hij staat zeer wantrouwend – is paranoia kun je rustig zeggen – tegenover iedereen. Het verhaal begint met zijn persoon, rolt dan verder via de mensen van het kwartet en eindigt met zijn persoon. Natuurlijk speelt ook in dit boek de muziek in al zijn facetten een belangrijke rol maar daar lijkt ruw een einde aan te komen door een indringer die tijdens een repetitie in de woonboot het kwartet gijzelt in de nacht “waarin de vriendschap kraakt”.

Enquist plaatst het verhaal in de toekomst in het centrum rond het water vlakbij het gerechtsgebouw en het in onbruik geraakte muziekcentrum. Het boek is een roman met verschillende verhaallijnen. Een daarvan is een thrillercomponent. Daarnaast is er een andere “verhaallijn”: het staat bol van de maatschappijkritische onderwerpen zoals de onderwaardering van de muziek, de zorg die wordt gesaneerd. Gevangenissen waar vanuit ieder van alles kan organiseren: kraken zetten, moorden beramen. Een wildgroei aan praatgroepen. De papieren samenleving die verworden is tot een ingewikkeld bouwwerk waar niemand de weg nog in weet en de macht van de verzekeringsmaatschappijen. De schrijfster heeft nogal wat te zeggen. Nog een verhaallijn: ieder gaat op zijn eigen wijze om met zijn verlies en probeert weer in balans te komen.
Echter vooral torent de liefde voor en de kracht van muziek boven alles uit.

AnnaEnquistHelder en beeldend taalgebruik, goed uitgewerkte karakters. Een knappe opbouw van het verhaal: allerlei hints groeien samen uit naar een groots crescendo dat uiteindelijk eindigt in een zucht…
Prima literatuur, toegankelijk, spannend en zeer lezenswaardig.
Naast kwartetten (als u daarvan houdt) kan ook dit boek u enkele ontspannen uurtjes bezorgen.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Thrillers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.