Tegenwerking

Coben, Harlan – Tegenwerking

Natuurlijk kende ik auteur Harlan Coben, maar dit is het eerste deel van zijn Myron Bolitar-serie dat ik onder ogen kreeg. De serie heeft door zijn bijzondere hoofdfiguren een afwijkende stijl van Coben’s andere boeken.  Coben toont zich opnieuw een meester in het neerzetten van karakters. Net zoals hoofdpersoon Myron zelf, weet je als lezer niet of je zijn kompaan Win nu moet bewonderen of eigenlijk helemaal niet mag. Win, die steeds onverwacht opduikt om te redden wat er te redden valt. Die de meest wonderlijke connecties heeft en een ondoorgrondelijke ethiek.
Tegenwerking, Harlan Coben
En dan is daar Esperanza, Myron’s secretaresse/medewerkster, een absoluut stuk. Vroeger was zij een crack bij het vrouwen-worstelen, nu wijdt ze zich aan fysiek minder zwaar werk; daarbij distribueert ze haar seksuele gunsten steeds met zorg. Het enige vaste  personage dat een mysterie blijft, is Jessica, Myron’s lief. Ze is een goed verkopende schrijfster, maar we hebben geen idee wat ze schrijft.

Myron Bolitar is een Amerikaanse sport-agent, ex-basketballer met een rechtenstudie aan Harvard. Zijn partner is Win wat staat voor Windsor Horne Lockwood III. In “Tegenwerking”  vertegenwoordigt Myron een nieuwe tennis-ster Duane Richwood, die zijn debuut maakt op de US Open. Terwijl Myron en Win kijken naar zijn wedstrijd klinkt er elders een schot in het stadion. Uiteraard zijn ze als eerste ter plekke, om daar Valerie Simpson vermoord aan te treffen. Valerie is een voormalig tenniswonderkind dat onlangs bij  Myron langs was geweest.

Omdat hij zich toch enigszins verantwoordelijk voor haar dood voelt én omdat zijn nieuwe  tennisser indirect betrokken lijkt bij de schietpartij, wil Myron Valerie’s moord onderzoeken. Daarbij ontdekt hij al snel opnieuw de onaangename kanten van het tenniscircuit. De politie, weinig gecharmeerd van Myron’s betrokkenheid, stopt het onderzoek wanneer ze ontdekt dat een stalker van  Valerie juist voor de moord samen met haar is gezien. Zij hebben hun dader! Maar Myron is niet tevreden. Het is te eenvoudig voor hem. Dan ontdekt Myron sporen naar het verleden. Zes jaar eerder werd Valerie’s verloofde, de zoon van een senator, op brute wijze vermoord door een jeugdige delinquent wiens helper werd neergeschoten op straat.  Iedereen, inclusief de senator, wil dat Myron stopt met zijn onderzoek. Kennis van de toenmalige gebeurtenissen, die zich langzaam ontrollen, blijkt niet alleen gevaarlijk, maar is dodelijk en Myron kan het volgende slachtoffer zijn. De tenniswereld blijkt een aantal zeer gewelddadige en meedogenloze karakters rijk te zijn. Win speelt in het verhaal een centrale rol bij het laten zegevieren van de gerechtigheid  – niet per se met Myron’s toestemming.

Snelle dialogen houden het tempo in “Tegenwerking” hoog als Myron – soms geholpen door zijn elegante maar dodelijke vriend Win Lockwood – in New York, Philadelphia en New Jersey naar oplossingen zoekt. De droge humor en  zelfspot maken Myron een aantrekkelijke hoofdpersoon, waarbij  door Coben minder belangrijke personages keurig zijn begrensd. Met geen alinea te veel brengt Coben ons naar een werkelijk verrassend einde.

Harlan Coben credit Miriam Berkley

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.