Veertig rozen

Hürlimann, Thomas – Veertig rozen

In een katholiek-Zwitsers stadje wordt op 29 april 1926 Marie Katz geboren in een joodse familie uit een artistiek intellectueel milieu, afkomstig uit Oost-Europa. Zij Omslag 40 rozenkrijgt een degelijke burgerlijke opvoeding en trouwt met de opportunistische politicus van eenvoudige komaf Max Meier. Dit huwelijk betekent voor Marie een ommekeer.
Het verhaal begint met de verjaardag van Marie Katz. Straks zal ze, zoals elk jaar, veertig rozen krijgen van Max, haar man. “Was het niet lief van Max dat hij de werkelijke leeftijd van zijn vrouw in een toverboeket liet verdwijnen? Jong moet ze blijven, elk jaar weer. Veertig moet ze worden, elk jaar weer.”
Marie schikt zich in de rol van echtgenote, ook schikt ze zich in de rol van pianiste, opgelegd door haar vader. Het Franse adagium van haar vroegtijdig overleden moeder – ‘on a du style’ – wordt nu haar motto in een leven van tragische grandeur. Haar eigen wil en identiteit zijn haar onbekend, ze draagt een masker waarachter ze zichzelf en haar leeftijd kan verbergen.

Hürlimann is een meester-stilist. “Zijn zinnen zijn van porselein” schreef een recensent. Mooier kan ik het niet opschrijven dus haal ik ze hier aan. Heel precies en heel broos zijn de woorden, die de schrijver kiest. Een greep: “…begon het stadje zich uit de heiigheid te pellen, en de plezierboot, waar aan de schoorsteen al de sjaal van een rookwolk hing,…”. “…zette een strohoed op, die naar talloze allang uitgegloeide zomers rook.”
Het is een gevoelig verhaal dat gaat over jeugd tegenover ouderdom, het huwelijk en het eeuwige rollenspel dat Marie speelt gedurende haar hele leven. Al deze thema’s voorziet de schrijver van subtiel ironisch commentaar. Ook krijgt de lezer een inkijkje in de Zwitserse antisemitische houding tijdens en na de Tweede Wereldoorlog waarin het gezin zich moet handhaven.

Hürlimann schreef meerdere toneelwerken, en romans als Het tuinhuis, De Grote Kater en Juffrouw Stark.
Thomas HürlimannIk vond het een prachtig, ook beklemmend boek met een tragische afloop. Maar laat u zich niet afschrikken want de schrijfstijl is fenomenaal. Literatuur met een Hoofdletter.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.