Een vrouw op de vlucht voor een bericht

Grossman, David – Een vrouw op de vlucht voor een bericht

Het verhaal speelt zich af in Israël dat in staat van alarm verkeert. Ora vlucht haar huis uit als haar zoon Ofer zich vrijwillig aanmeldt bij het joodse legioen op de Omslagwestelijke Jordaanoever. Zij vindt dat als zij niet thuis is, het bericht van zijn eventuele dood haar niet kan bereiken en hij zo misschien wordt gered. Ora is niet nogmaals opgewassen tegen het smartelijke, lange wachten dat zij moest ondergaan toen haar oudste zoon Adam in het leger diende. In haar vlucht neemt zij Avram, vader van Ofer, mee op een trektocht door de bergen in Galilea. Een tocht die zij en Ofer eigenlijk eindelijk zouden maken. Tijdens deze tocht komen beiden opnieuw tot elkaar met name door de niet-aflatende wil van Ora Avram te vertellen over haar gezin: zij, haar twee zonen en hun verschillende vaders.

Het boek begint met een ontroerend mooie weergave van de toenaderingen van meisje Ora en jongens Avram en Ilan, 16 jaar en alle drie doodziek in een verlaten hospitaal in Jeruzalem. Ilan, klasgenoot van Avram, is beeldschoon en bijna dood. Avram is klein van gestalte, erg zinnelijk en sensitief. Daarna gaat het verhaal verder in het heden met continu flashbacks.
Ora vertelt haar eigen geschiedenis, die van Ofer, Ilan en Adam terwijl het verleden van Avram zich in zijn gedachten en overpeinzingen afspeelt. Langzaam maar zeker vallen voor de lezer alle puzzelstukjes in elkaar. Groots is de allesoverheersende drang van de moeder Ora om haar gezin in stand te houden, het allesomvattende thema van het boek. Meest belangrijke motieven zijn liefde, lijden, oorlog, ruimdenkendheid, je eigen weg kiezen, ouderschap.
De stijl en structuur vind ik volmaakt. Bijna 700 pagina’s lang word je het verhaal ingetrokken. Hoe? Door de afwisseling van prachtige natuurbeschrijvingen met beschrijvingen van confrontaties tussen mensen, van ontluisterende situaties in de oorlog, van emoties die in het innerlijk van mensen woeden. Je ruikt de aarde, knijpt je ogen samen, gaat op in het geweld.

David Grossman is een van de beroemdste schrijvers van Israël. Dit boek begon hij te schrijven toen zijn oudste zoon bijna afzwaaide en zijn jongere broer, die later om het leven kwam in Zuid-Libanon, in dienst ging. Grossman had de hoop dat het boek hem zou beschermen.
David Grossman-1Een hartverscheurende, openhartige roman die mede door ook een dosis fijnzinnige humor zeer leesbaar en de moeite waard is. Ik raad u aan er wel rustig de tijd voor te nemen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.