Snel geld

Lapidus, Jens – Snel geld

In Stockholm verdwijnt een jonge vrouw spoorloos en kruisen de wegen van drie jongemannen elkaar. Mrado is een Joegoslavische huurling die de voogdij over Omslag Snel geldzijn dochtertje probeert te krijgen. Jorge is een drugsdealende latino die uit de gevangenis is ontsnapt. De ambitieuze student JW zoekt koortsachtig manieren om zijn dure levensstijl te kunnen blijven betalen. Allen zwichten evenals de jonge vrouw voor de cocaïnehandel want om hun dromen te verwezenlijken hebben ze geld nodig, veel geld.

Een spannend verhaal over de rauwe onderwereld en de decadente bovenwereld en de beïnvloeding en overlap daartussen. Een verhaal over macht, focus op geld, aanzien die met middelen als moord, uitbuiting, verkrachting, afpersing, cocaïne, speed en xtc worden nagejaagd. Maar ook een verhaal over twijfel, onzekerheid, genegenheid, erbij willen horen, sociale wenselijkheid. Het is een boek waar ik van schrok.

Goed geschreven in korte staccatoachtige zinnen in rauwe, vakkundig uitgespogen taal: “Was het nu al met hem gedaan? Hij moest de stad in. Eten. Extra floes regelen. Er zat niks anders op….Zocht op Dyvik. Overwoog een auto te jatten.”
61 hoofdstukken, goed gecomponeerd met een proloog en een epiloog. Per hoofdstuk worden de hoofdpersonen geïntroduceerd en gevolgd: Jorge, JW en Mrado. Regelmatig volgt een rapportage van politie of een rechtbankverslag dat handelt over een daarvoor beschreven misdadige actie. Voor mij de enige wankele geruststelling dat “de sterke arm” de misdadigers volgt, op de hoogte is van hun plannen op weg naar de climax en godzijdank nog ingrijpt ook.

Jens LapidusDe thriller Snel geld is het eerste deel van de Stockholm-trilogie. Jens Lapidus is strafrechtadvocaat die schrijver werd. Je wordt vergast op een stelletje afschuwelijke lieden zonder ethisch gevoel die je overhoop schieten als je in de weg loopt. En ze lopen overal: in alle lagen van de bevolking, van op het oog gerespecteerde burgers tot het gajes in de goot.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.