Het Gerecht

Ipenburg, Inge – Het Gerecht

Ex-televisiester Sandra Hazelaar was het leven als BN-er beu en werkt met veel plezier en toewijding in haar Keukenrestaurant en cateringbedrijf. Op een avond is Omslagze getuige van een verkrachting in het Amsterdamse Sarphatipark door de beroemdste strafpleiter van Nederland Joachim Hansson. Het slachtoffer is, naar later blijkt, een van de vele stagiaires en andere dames aan wie Hansson zich jarenlang heeft vergrepen. Sandra en Hansson, vaak gast bij een entertainmentprogramma, herkennen elkaar. Hij draait zich om, loopt verder het park in en “roept met die keurige geaffecteerde stem: Ik zou uitkijken als ik u was. Goed uitkijken, juffrouw!” Sandra ontfermt zich over slachtoffer Meike en uiteindelijk doen ze samen aangifte. Maar de machtige arm van Hansson zorgt voor een reeks nietsontziende keiharde acties die niet alleen Sandra treft maar ook haar omgeving en de mensen van wie ze houdt. Haar hele zorgvuldig opgebouwd leven stort in elkaar en hij dreigt de dans te ontspringen.

Zelden lees ik een boek in één ruk uit: geen tijd, andere prioriteiten. Dit verhaal is verslavend. Het kostte me drie leesmomenten, een unieke prestatie. De ingrediënten hiervoor zijn: een sterk begin; goed uitgewerkte karakters van de hoofdpersoon en haar meest naaste personen; heldere, niets verhullende schrijfstijl en humor. De meest belangrijke factor is evenwel de creativiteit en oorspronkelijkheid van Inge Ipenburg in het opvoeren van bizarre situaties en wonderlijke personen met soms wereldvreemde ideeën en redeneringen, die regelmatig op je lachspieren werken maar ook ontroeren. Met name de vanzelfsprekendheid en de liefdevolle manier waarop Sandra omgaat met de autistische Davy, die haar helpt in de keuken, zijn prachtig beschreven. Ook de teksten rond haar gevoelsleven vind ik pareltjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Overheersende motieven zijn: een (te) verregaand gevoel voor rechtvaardigheid, macht en angst. Laat ik het zo zeggen: een compositie in mineur met Inge Ipenburg-1majeure momenten eindigend in … Dat kunt u beter zelf lezen. Een debuut van formaat!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.