Lam

Bedert, Hannelore – Lam

Lucia is zes als haar moeder wegloopt uit Lucia’s leventje, haar achterlatend in een snikhete auto. Haar vader – begrafenisondernemer – zorgt voor haar (er staat altijd eten in de koelkast) en begraaft zich verder in zijn werk tot ’s avonds laat. Lucia is alleen, eenzaam en wordt altijd gruwelijk gepest op school met pestkop Harold voorop die haar vergelijkt met een breekbaar lammetje. Ze heeft één kameraadje die even teruggetrokken is als zij: Robin, die vaderloos door het leven gaat en bij wie ze zich veilig voelt. Als Lucia 15 is gaat ze werken bij Halina, een Poolse vrouw met een groot hart. Lucia bloeit wat op, Halina is als een moeder voor haar totdat zij overlijdt. Als ook Robin haar verraadt, verlaat ze het dorp en leidt elders een chaotisch bestaan. Na tien jaar krijgt ze bericht dat haar vader is overleden. Ze keert terug naar haar geboorteplaats. Tijdens het opruimen van het huis doet ze in een van de kamers een ontluisterende ontdekking, haar vaders best bewaarde geheim…

Het boek is verdeeld in acht hoofdstukken. Met elk hoofdstuk schuift het heden een stukje verder met steeds veel flashbacks waardoor je een goed inzicht krijgt in het karakter van Lucia, wat haar beweegt, hoe ze denkt en handelt. Bedert windt er geen doekjes om. Lucia is een hemelschreiend voorbeeld van hoe een kind tussen wal en schip belandt. Het onvermogen van de vader, die zielsveel van zijn vrouw en dochter houdt, maar niet weet hoe dit te tonen en de egocentrische moeder, die verdwijnt en haar kind doodzwijgt. Lucia is lamgeslagen door het leven en probeert zich steeds weer vergeefs op te richten waarbij de onvoorwaardelijke steun van vriendin Louise een grote rol speelt.

Een schokkend verhaal dat dicht op je huid zit. Een verhaal dat je ook ontroert en laat glimlachen. Een prachtig debuut van de Vlaamse singer-songwriter Bedert, klasse!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, Uncategorized

Reacties zijn gesloten.