Arend

Brijs, Stefan – Arend

Arend wordt tegen zijn zin geboren als een enorme mensenbaby met tot zijn afgrijzen handen terwijl hij zijn zinnen had gezet op vleugels. Zijn moeder Anna, tot haar vijftiende gratenmager, zwelt aan al haar zijden tijdens haar zwangerschap op tot ongekende proporties waar Arend grotendeels de oorzaak van is. De jongen ontwikkelt zich traag door Anna die hem meer slaag dan liefde geeft en hem alleen leert haar te gehoorzamen. Hij wordt gepest op school en sluit zich af, maakt zich klein voor zover dat met zijn gigantische kinderlijf mogelijk is. Arend wil maar één ding: vliegen. Hij is gefascineerd door alles wat vleugels heeft. Bovenbuurman Hans hoort vaak de tirades en scheldpartijen van Anna en ontfermt zich over de jongen. Hans maakt hem gelukkig tot ver na het einde van het boek…

Een uitzonderlijke roman, gedurfd, triest en ontroerend, ook rauw en genadeloos. In het voorwoord staan quotes van de Volkskrant en Het Parool die kort het verhaal weergeven en het boek de hemel in prijzen, terecht.
Het boek heeft drie delen: Uitkomen, Uitgroeien en Uitvliegen. Brijs kiest voor een volwassen perspectief waardoor Arend naar zichzelf kijkt en doorheeft wat hij met zijn misvormde gestalte oproept bij zijn leeftijdgenoten. Hij snakt naar een beetje liefde en begrip maar ontvangt dit nog minder dan mondjesmaat. Dus vlucht hij in zijn eigen droomwereld, de wereld van de vogels. De auteur laat zien dat thuis, school, mensen, kortom je omgeving van onschatbare waarde is om je te kunnen ontwikkelen tot een tevreden mens. Arend met zijn groteske lijf moet leven in een macabere, gevoelloze, rottige omgeving en kent één geluksmoment.

StefanBrijsDe Belgische Stefan Brijs (1969) schrijft voltijds sinds 1999, ontving vele prijzen en nominaties en is het waard om gelezen te worden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.