De kronieken van Belgarion

Eddings, David – De kronieken van Belgarion

Garion, een alledaagse jongen, groeit op onder de strenge liefde van zijn ’tante Pol’. Tante Pol is de kok van de rustige hoeve waar ze wonen. Garion hoeft geen zwaar werk te doen, maar zijn tante waardeert hem erg als hulpje in de keuken, tot zijn grote verdriet. Dan bezoekt een oude zwerver de boerderij en moeten tante Pol en Garion snel op weg om een schijnbaar ernstige situatie het hoofd te bieden.

Tijdens de lange tocht die hen langs diverse koninkrijken en zelfs door het keizerrijk voert, ontdekt Garion dat tante Pol een machtige tovenares is en de oude zwerver een van zijn grootouders. Ook blijkt dat krachtige magie nooit ver weg is…

‘De Kronieken van Belgarion’ vertellen de queeste (zoektocht) naar een edelsteen die het lot van de hele wereld gaat bepalen. De verhalen spelen zich af in een middeleeuwse wereld, met ridder-eer, goede en slechte tovenaars en naarmate je verder in de serie komt, met steeds meer magie. Verwacht in de verhalen geen bijzondere diepgang, het zijn qua opzet duidelijk  boeken voor jongvolwassenen. David EddingsDat David Eddings een zekere humor in de verhalen niet schuwt, is in dit genre verkwikkend. Alle delen van de kroniek lopen werkelijk naadloos in elkaar over, eigenlijk zijn het grote hoofdstukken. De boeken hebben, ieder voor zich, geen echt slot. Behalve natuurlijk het laatste deel, waar alles keurig wordt afgerond. Voordat je in het werkelijke verhaal komt, wordt ieder boek geopend met een soort mythisch hoofdstuk. Het lijkt wel een toelatingstest voor fantasy-lezers. Sla je je daar doorheen, dan word je beloond met een fraai onderhoudend fantasy-verhaal…

Deel 1. De voorspelling

De VoorspellingLang geleden veroorzaakte de kwade god Torak oorlog tussen mensen en goden. Maar Belgarath de Tovenaar wist de mensen ertoe te brengen de Orbus, die hen zou beschermen, weer op te eisen. De voorspelling luidde dat zolang de Orbus in Riva lag, de mensen veilig zouden zijn.
Het was maar een verhaal en Garion geloofde niet in voorspellingen of tovenaars, ook al had hij jarenlang de bedreigende achtervolging gevoeld van de man zonder schaduw. Maar hoelang is Garion eigenlijk nog veilig?

Deel 2. De magische koningin

De magische koninginIn de legende wordt verteld hoe de boze god Torak de Orbus stal, maar verminkt door de steen in een diepe slaap viel. Ook wordt voorspeld dat hij opnieuw wakker wordt en zal proberen de wereld te overheersen. Nu is de Orbus gestolen door een priester van Torak. Zal de voorspelling uitkomen? De meestertovenaar Belgarath en zijn dochter Polgara, de magische koningin, zijn de Orbus op het spoor en trachten hem in bezit te krijgen voordat zich een ramp kan voltrekken. Garion, enkele maanden geleden nog een eenvoudige boerenjongen, wordt nu de inzet van de strijd. Garion die nooit heeft geloofd in tovenarij en er weinig van moet hebben, voelt hoe er krachten in hem groeien, waarvan hij zichzelf echt niet bewust was.

Deel 3. Tovenaars Gambiet

Het tovenaars gambietIn het derde deel van de ‘Kronieken van Belgarion’ beleeft de jonge Garion onder de hoede van zijn tante Polgara en grootvader Belgarath werkelijk gevaarlijke avonturen in de queeste om de Orbus. Hoewel hij er zelf niet veel van begrijpt, wordt hij een soort brandpunt in de strijd tussen orde en chaos. Ook de goden spreken hierin een duidelijk woordje mee. Daarnaast is hij verliefd (of wat het dan ook is) op de jonge, verwaande prinses Ce’Nedra. Ooit schijnt zij “Koningin van de Wereld” te moeten worden…

Deel 4. Het lied van de Orbus

Het lied van de PrbusIn dit boek slaagt het reisgezelschap van Garion erin de Orbus (de geheimzinnige, machtige edelsteen) te heroveren op de kwade tovenaar Ctuchik. Ze gaan op weg naar de stad Riva, waar de steen thuishoort. Garion begint in de gaten te krijgen dat hij een unieke relatie met de Orbus heeft en daardoor een belangrijke rol in het universum. Maar de voorspelling is nog steeds niet uitgekomen. In het oosten dreigt de kwade God Torak wakker te worden, zodat hij de wereld opnieuw zal beheersen.

Deel 5. Eindspel

EindspelGarion, die begrijpt dat hij onmogelijk zijn roeping kan ontlopen, besluit zelf de strijd op te zoeken om een totale oorlog te voorkomen. Dit tot woede en verdriet van zijn tante Pol en Ce’Nedra. In dit laatste deel van ‘De Kronieken van Belgarion’ komt Garion oog in oog te staan met de ontwaakte god Torak. Het is doden of gedood worden. Het lot van de wereld is afhankelijk van de afloop van dit gruwelijke duel. De voorspelling drijft Garion voort, maar geeft geen antwoord op de vraag die steeds belangrijker wordt: hoe doodt een menselijk wezen een onsterfelijke god?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Kinderboeken, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.