Hartsvriendin

Crouch, Julia – Hartsvriendin

Rose haar allerbeste vriendin, Polly, is weduwe geworden. Uiteraard wil Rose helpen, ze biedt Polly en haar twee kleine jongens een gastvrij huis.
Polly was altijd al een nogal non-conformistische persoonlijkheid, maar hoe langer ze in Rose’ huis blijft, hoe minder ze lijkt op een ‘rouwende weduwe’. Polly gedraagt zich beslist niet zoals je van een eenzaam achtergebleven vrouw zou verwachten. Steeds meer vraagt Rose zich af hoe goed ze eigenlijk Polly kent. Het komt haar voor dat de aanwezigheid van Polly de reden is dat ze haar grip op haar eigen gezin en huis verliest. Polly’s verstoring in Rose’ leven is als een langzaam smeulende ondergrondse veenbrand. Hartsvriendin

Rose begint zich als vrouw en moeder steeds onbelangrijker te voelen als Polly’s helpende hand allengs meer voelbaard wordt in het gezin. Polly helpt bij de verzorging van Rose’ kinderen, ze helpt haar man met zijn werk. Ze reinigt het huis en maakt het eten… en langzaam maar zeker, begint Rose zich irrelevant te voelen. Maar komt dat door Polly’s gedrag, of zit het alleen allemaal in Rose’ hoofd? Eén ding is zeker: het was fout om Polly uit te nodigen, want wanneer Polly eenmaal binnen is, gaat ze niet meer weg.

“Hartsvriendin” is een slimme en pakkende psychologische thriller. Wat Crouch’ boek zo gevaarlijk maakt voor ons als lezers, is dat het zo dichtbij komt. De ‘bedreiging’ voor hoofdpersoon Rose is een geliefde, haar hartsvriendin, zojuist getroffen door een verlammend verlies. Wie van ons zou niet helpen of gastvrij zijn in een dergelijk geval? Daarin ligt het beangstigende van “Hartsvriendin”. Crouch stelt op indringende wijze de simpele vraag: “Hoe goed kennen we eigenlijk onze vrienden?”
“Hartsvriendin” van Julia Crouch is een serieus, diep boek met klasse, intrige en een complexiteit die onverwacht is, dit ondanks de duisternis die in het verhaal heerst. De karakterisering is van grote klasse. Het boek is geschreven voor een volwassen publiek, geïnteresseerd in psychologisch drama.

Julia Crouch

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies, Thrillers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.