Geachte heer M.

Koch, Herman – Geachte heer M.

De heer M. – een schrijver op leeftijd – was bekend en bewierookt maar is nu op zijn retour. Zijn boek “Afrekening” betekende zijn doorbraak: een verhaal over een geschiedenisleraar die een kortstondigeOmslag1 relatie had met een leerling, die hij later opzoekt in een huisje in Zeeland waar zij met een vriendje verblijft. De leraar is nooit meer opgedoken. Het verhaal is gebaseerd op de werkelijkheid en de verdwenen docent werd indertijd geschaard in het rijtje van vijf docenten van de betreffende middelbare school die kort na elkaar de dood vonden.
Meneer M. drijft nog dapper op zijn vroegere roem, heeft een veertig jaar jongere knappe vrouw en een dochtertje en wordt met regelmaat uitgenodigd om lezingen te geven. Echter de benedenbuurman laat van zich horen en doet M. de belofte hem nieuw materiaal te schenken inzake “Afrekening”. Wat bedoelt hij en zit M. daar op te wachten?

Een perfect boek: spanning, humor, een gezonde dosis cynisme en virtuoos taal- en stijlgebruik met rake metaforen en toegankelijke taal.
Het boek is ingedeeld in vijf delen, die ook afzonderlijk een indeling kennen. Koch wisselt vaak van vertelperspectief: in deel 1 is de benedenbuurman aan het woord, deel 2 is voor meneer M, 3 voor leerling Laura, in 4 en 5 komt een stoet aan vertellers aan het woord. De verhaallijn blijft zo overeind en gaandeweg krijgt de lezer een steeds completer beeld van wat zich in ’s hemelsnaam indertijd heeft afgespeeld en of en zo ja wat er nog staat te gebeuren. De tekst is doorspekt met cynische maatschappijkritische opmerkingen over het bibliotheekwezen, boekenbal, uitgevers, interviewers, docentschap; er valt heel wat te grinniken.

Koch1Een modern Grieks drama in vijf bedrijven met een wel heel bijzondere afloop. Geen boek om voor het slapen gaan steeds enkele pagina’s te verorberen; dan bestaat het risico de draad kwijt te raken. Dus óf u slaapt de hele nacht niet óf u neemt het mee op vakantie of het weekend in.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.