Het Kindermeisje

Markaris, Petros – Het Kindermeisje

Kostas Charitos, commissaris van politie in Athene, is met zijn vrouw Adriani op vakantie in Istanbul. Hij hoopt dat hierdoor zijn vrouw de ergernis over het huwelijk van haar dochter wat zal vergeten. Het KindermeisjeKaterina is pas getrouwd, maar heeft als moderne, zelfstandige arts besloten niet in de kerk te trouwen. Iets waarmee haar schoonouders, maar vooral ook Charitos’ vrouw, het moeilijk hebben. Kostas heeft een goede band met zijn dochter, maar begeeft zich in een mijnenveld wanneer hij het voor haar  opneemt.
Tijdens een excursie van het reisgezelschap wordt hij benaderd door een in Istanbul wonende Griek: Maria Chambou, een oude kennis van hem, is tijdens haar reis verdwenen. Zou de commissaris hem een plezier willen doen en even willen informeren? Een politieman blijft een politieman, ook tijdens zijn vakantie en voor hij het weet is hij officieel op zoek naar de stokoude vrouw. Tijdens het zoeken wordt al snel duidelijk dat Maria haar broer heeft omgebracht en naar haar geboorteland Turkije is gevlucht.
Samen met de moderne Turkse, in Duitsland opgegroeide politieman Murat Saglam, ontdekt hij dat ze ook nog andere rekeningen wil vereffenen.

Markaris neemt er de tijd voor om in een rustig verhaal zijn plot te ontwikkelen. We volgen de steeds meer op elkaar ingespeelde Murat en Kostas, die kundig hun weg zoeken in de kleine Griekse gemeenschap van Istanbul en zo krijgen we veel mee van de historie, cultuurverschillen en architectuur van de stad.
De verschillen tussen de jonge Turkse politieman en Charitos worden naarmate het verhaal vordert steeds duidelijker, maar ook het wederzijds begrip tussen hen groeit. Dit is, naast de geschiedenis van de Griekse bevolking van Istanbul, een interessant aspect in “Het Kindermeisje”. Dat is maar goed ook, want het voortkabbelende verhaal moet het doen zonder veel spanning. “Het Kindermeisje” is een leuk geschreven, interessant boek. De claim literaire thriller, is door de uitgever te enthousiast gebruikt op de omslag. Het “kindermeisje” is misschien wel literatuur, maar beslist geen thriller.

Petros Markaris

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.