De thuiskomst

Enquist, Anna – De thuiskomst

Een magistraal verhaal – een historische roman – over het leven van Elisabeth Batts, die getrouwd was met ontdekkingsreiziger captain James Cook. Het verhaal begint in 1775 in hun huis op Mile End waar zij wacht op de thuiskomst van haar beroemde man die voor de tweede keer de wereldzeeën bevoer om nieuwe gebieden te ontdekken en in kaart te brengen. Hoe zal hij haar tegemoet treden na drie jaren van afwezigheid? Hoe moet zij hem de mooie, vrolijke en trieste verhalen vertellen die zij in haar hart bewaart? Wie zal zij aantreffen: de boerenzoon die is opgeklommen tot een beroemdheid, een held maar wat voor een man is eigenlijk haar echtgenoot? Zal hij eindelijk zijn maritieme aspiraties opzij zetten en de rol op zich nemen van een vader voor zijn kinderen en een echtgenoot voor zijn vrouw. De twee oudsten, Jamie en Nathaniël, hebben hun vader maar weinig gezien. Drie anderen overleden vroeg, haar enige dochter Elly door een noodlottig ongeval. Kort na zijn thuiskomst raakt Elisabeth opnieuw zwanger en hoopt dat James eindelijk hun kind ziet opgroeien. Echter opnieuw kiest de gedreven Captain Cook voor een laatste reis waarvan hij niet meer levend terugkeert.

Anna Enquist schrijft geen letter zonder de goede voorbereiding die veel van haar boeken behoeven. Het verhaal is geromantiseerd en past exact in het tijdsgewricht met de Verlichting en de maritieme ontdekkingsreizen in de 18de eeuw waar we een inkijkje in krijgen. Het boek boeit van de eerste tot de laatste letter. Met name de schildering van de vrouw Elisabeth is onovertroffen. Enerzijds zijn daar de heftige emoties als woede, tomeloos verdriet, schuld, liefde, toewijding die zich afspelen in haar innerlijk leven. Anderzijds is haar gedrag geduldig, waardig, terughoudend en schroomvallig. De schrijfstijl van Enquist is beeldend, verzorgd en toegankelijk. Haar psychologische achtergrond geeft de karakters een duidelijke meerwaarde en ook muziek speelt door de pagina’s heen. Een prachtig boek voor een breed publiek, zeker voor de dames. De Thuiskomst werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en won een Franse literaire prijs, de Prix du Livre Corderie Royale.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.