Moordboek

Kellerman, Jonathan – Alex Delaware, Moordboek

Psycholoog en profiler Alex Delaware zit aan de grond, zijn relatie met vriendin Robin verkeert in zwaar weer en Robin heeft als producer werk aangenomen waardoor ze het hele land doorreist zonder thuis te kunnen, of is het willen, zijn.

Dan wordt er bij Alex een fotoboek afgegeven. Het is een album met foto’s van  moordslachtoffers. Bij één foto staat de vermelding: niet opgelost. Het betreft de moord op het 16-jarige meisje Janie Ingalls.

Het moordboek is voor Alex een goede reden om zijn vriend Milo Sturgis, inspecteur bij de afdeling moordzaken, op te zoeken. Die blijkt meer van deze niet-opgeloste moord te weten dan hem lief is. Milo werkte indertijd als jonge rechercheur zelf mee aan de zaak, maar werd volkomen onverwachts overgeplaatst. Zijn mentor en partner werd tegelijkertijd met vervroegd pensioen gestuurd en de zaak bleef onopgelost. Voordat de beide rechercheurs van de zaak werden gehaald, hadden ze maar één vaag aanknopingspunt: een feest in de betere kringen van LA, waar Janie Ingalls op weg naar toe was. Wanneer Alex en Milo in deze gevoelige cold case duiken, komen ze al snel te weten dat Pierce Schwinn, Milo’s vroegere mentor, onlangs is omgekomen door een val van zijn paard. Dat kan natuurlijk toeval zijn…

‘Moordboek’ is als zoveel Alex Delaware-verhalen, een complex en volumineus boek. Er zijn behoorlijk wat verschillende karakters, maar het verhaal steekt logisch in elkaar en het is al vrij snel duidelijk wat er indertijd is gebeurd. Toch komen de beide partners nog voor een aantal gevaarlijke verrassingen te staan. Kellerman kiest er voor om afwisselend een van de beide mannen te laten vertellen. Milo speelt in dit verhaal een vrij grote rol. Doordat het verhaal zich voor een belangrijk deel afspeelt in zijn verleden wordt zijn karakter verder uitgediept. Dat is iets wat in de voorgaande Alex Delaware-romans ons nog niet was gegund.

Eerlijk is eerlijk, ‘Moordboek’ is niet het beste verhaal uit de serie Alex Delaware. Alex lijkt in dit verhaal te afstandelijk, te afgeleid. Daardoor mist ‘Moordboek’ iets van de dynamiek van de voorgaande delen. Uiteindelijk ontdekken Milo en Alex dat er een duidelijke connectie was en is tussen de LA boven- en onderwereld in deze zaak. Zelfs het politiekorps is daardoor beïnvloed.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.