Zilverdolk

Kerr, Katharine – De Deverry saga, Zilverdolk

Zilverdolk, het eerste deel van de Deverry-serie, begint in een ver verleden. Galrion, een jaloerse jonge edelman is er de oorzaak van dat twee geliefden de dood vinden. Wanneer hij met de gevolgen van zijn gedrag geconfronteerd wordt, zweert hij dat hij niet zal rusten totdat zijn vreselijke vergissing ongedaan kan worden gemaakt. 

Vierhonderd jaar later bepaalt zijn ‘Wyrd’, de cyclus van reïncarnaties, dat hij nog steeds leeft en de plicht voelt om de reïncarnaties van zijn slachtoffers te begeleiden. Een van hen is Jill, maar we leren ook iedereen om haar heen kennen. Haar vader Cullyn, de geharde huursoldaat en de verbannen edelman Rhodry Maelwaedd. Nevyn is de enige die zich bewust is van de cyclus van ‘Wyrd’. Hij begeleidt de anderen, zodat ze in hun nieuwe leven niet opnieuw de fouten begaan die ze in hun vorige leven al hebben gemaakt. Ze zijn verbonden in de zoektocht naar hun lot, wat al eeuwen geleden is bepaald.

De Deverry-serie van Katharine Kerr is er een voorbeeld van hoe goed het genre fantasy kan zijn. Ze neemt ons als lezers mee naar een wereld die zo werkelijk en gedetailleerd is dat we vergeten dat het fantasy is. Dit doet ze door te werken met veel elementen uit de oude Keltische cultuur. De ‘Dun’ van de edelman, de krijgers in de wijde bossen en het magische, bijna voelbare ‘dweomer’, het is allemaal geloofwaardig. Maar we ontmoeten ook het ‘natuurvolk’, de elven en de machtige adel. De uitgewerkte en groeiende karakters in dit verhaal zijn prachtig. We zien mensen die worstelen met persoonlijke en politieke problemen in een wereld vol magie, liefde en geweld.

Zilverdolk, en de hele Deverry-serie van Katharine Kerr, een geweldig verhaal voor degenen die van complexe, mooi geschilderde, fantasy-romans houden.

De drie andere delen in Kerr’s Deverry saga zijn: Maanduister, Sperenwoud en Lotsverbond.

De boeken kunnen los van elkaar worden gelezen, maar zijn begrijpelijker en rijker wanneer ze in volgorde worden gelezen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.