Quarantaine

Kava, Alex – Quarantaine

Een virus; het is reukloos, onzichtbaar en lastig te traceren. Het is gemakkelijk te vervoeren en buitengewoon effectief. Het is in wezen een perfect wapen…

Op de afdeling Gedragswetenschappen waar agent Maggie O’Dell werkt wordt een doos donuts afgeleverd. Op de bijgevoegde envelop, die haar baas Kyle Cunningham voorzichtig uit de doos vist, staat als adressering alleen maar ‘Meneer FBI’. In de uiteraard anonieme brief wordt gedreigd met een explosie. Omdat Maggies vaste partner R.J. Tully verlaat is, vertrekken Kyle en Maggie direct naar het genoemde adres. Daar treffen ze een doodzieke, bloedende vrouw. Al snel realiseren zij zich, dat het deze keer niet gaat om een gewone explosie, maar dat mogelijk een virus-explosie wordt bedoeld. Dan zijn ze echter beiden al blootgesteld aan het virus.

Voor Maggie is het vooruitzicht van de quarantaine met de eenzame opsluiting en de spanning of zij zelf ook ziek wordt, onverdraaglijk. Toch gaat ze aan het werk. Iemand verspreidt bewust het virus en zij moet met behulp van Tully er achter zien te komen wie dat kan zijn, voordat het virus nog verder wordt verspreid…

‘Je zoekt altijd naar logica, zelfs binnen deze waanzin?’ Hij voelde haar ogen nu op hem gericht, ze bestudeerde hem om te zien of hij het meende. ‘Het zou handig zijn om te geloven dat mensen die dit soort misdaden begaan gewoon gek zijn. Dat er een of twee neuronen in hun hersenen niet goed werken. Als ze niet ziek zijn, niet gek, wat dan?’ Ze aarzelde, maar slechts kort, voordat ze kalm en zacht zei: ‘Ze zijn slecht.’

Kava heeft van ‘Quarantaine’ een goed verhaal gemaakt. Het is meeslepend met een soms ook fraaie taalkundige opbouw. Zeker nu – ik schrijf deze recensie tijdens de vierde Corona-golf – heeft het boek beslist impact. Daarbij is Kava niet extra zuinig op haar hoofdpersonen. Ze hebben een lange weg te gaan en komen er bepaald niet zonder kleerscheuren af. Hoewel het plot geen vreemde wendingen kent is het een spannend verhaal geworden.

‘Quarantaine’ van Alex Kava is een onverwacht goede én geloofwaardige thriller.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.