Ring

Suzuki, Koji – Ring

Eerst sterft er één meisje, dan blijkt ook haar vriend te zijn gestorven. De doodsoorzaak is in beide gevallen een hartaanval. Wanneer er nog twee dode tieners worden gevonden, komt journalist Kazuyuki Asakawa bij toeval achter het verband tussen deze sterfgevallen. De jongeren zijn alle vier op precies hetzelfde tijdstip gestorven met een blik van doodsangst op hun gezicht. Kazuyuki’s onderzoek leidt uiteindelijk naar een vakantiepark waar de vier precies een week voor hun dood een videoband hebben bekeken.

Het verhaal volgt Asakawa, een journalist, en Ryuji, een universiteitsprofessor, terwijl ze proberen het mysterie op te lossen rond een videofilm die mensen het leven kost als ze hem hebben bekeken. Ik ga hier niet het plot weggeven, maar de kijkers hebben dan nog precies zeven dagen te leven. 

De filmhit ‘The Ring’ is gebaseerd op Koji Suzuki’s roman ‘Ring’. Het merendeel van de mensen kennen het verhaal waarschijnlijk van de film, maar het oorspronkelijke boek is net even anders en ook uitstekend. Zowel het boek als de film worden breed aangekondigd als ‘horror’, maar voor wat betreft het boek lijkt mij dat niet juist. Ik vond het precies twee keer nogal ongemakkelijk, aan het begin en aan het einde van het verhaal. Het lijkt mij eerder een ‘mysterieroman’ en deelt eigenlijk weinig met de film. Merkwaardig is het karakter van de hoofdpersoon Asakawa. Hij heeft veel te verliezen, veel meer dan de robuuste professor Ryuji en toch laat hij Ryuji alles oplossen, terwijl hijzelf vrij passief is. Afgezien daarvan is de mysterieuze  opbouw van de roman vakbekwaam en is het verhaal een echte page-turner.

‘Ring’ is een slimme, uit meerdere lagen opgebouwde thriller, wat versterkt wordt door de soms merkwaardig terughoudende schrijfstijl van Suzuki: eenvoudig maar toch rijk en boeiend. Daarbij krijgen we ook een beeld van de aspecten van de Japans cultuur en samenleving. ‘Ring’ van Koji Suzuki, een mysterieroman die je snel pakt en niet meer loslaat.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy, Thrillers

Reacties zijn gesloten.