Familieverraad

Baldacci, David – Familieverraad

Baldacci’s Familieverraad draait om de privédetectives Sean King en Michelle Maxwell. Als gewezen agenten van de geheime dienst kennen ze allebei het politieke wereldje van Washington. Ze kennen zelfs de first lady, die contact met Sean opneemt wanneer haar twaalfjarige nichtje Willa wordt ontvoerd.

Al verrassend snel in het verhaal weten we als lezer wie ‘de goeden’ zijn en wie eigenlijk niet deugen. Maar naarmate het verhaal vordert blijkt het helemaal niet zo eenvoudig te zijn. Neem nu Sam Quarry, het meesterbrein achter de ontvoering en voor mij het meest aansprekende karakter. Hij is ruig en meedogenloos in het nastreven van rechtvaardigheid, maar we zien hem ook aan het bed van zijn dochter, die al jaren in coma ligt, om Jane Austen voor te lezen. Naarmate het verhaal vordert, ga ik zijn perceptie van goed en kwaad waarderen. Het toenemend begrip in wat hem drijft, loopt parallel met het afnemen van onze bewondering voor de andere personages, die in eerste instantie zo onkreukbaar leken.

Dit is Baldacci’s vierde roman met het team King en Maxwell, maar het is het eerste boek dat ik van de serie las en dat is spijtig, want daardoor ontgaan mij dingen die spelen tussen het duo onderling. Baldacci bouwt ‘Familieverraad’ stapsgewijs op. Uiteraard hebben we nu en dan een schotenwisseling, maar er is ook rust tussen de steeds opbouwende spanningsbogen. Neem de uitgebreide beschrijving van de minutieuze voorbereidingen van Sam Quarry op zijn vervallen landgoed in Alabama. De kleine hut is bekleed met overtollige röntgen-dekens. We krijgen juist genoeg informatie om ons aan het lezen te houden. Baldacci weet als geen ander dat mysterie, onwetendheid en spanning ervoor zorgen dat we de pagina’s net zo gretig omslaan als voor harde actie…

Ik kan niet veel meer zeggen zonder de plot weg te geven, maar ik ga beslist ook de voorgaande delen van de serie King en Maxwell lezen. ‘Familieverraad’, een klasse-boek!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.