De Wilde Gave

Guin, Ursula Le – De Wilde Gave

De bewoners van de ‘oplanden’ zijn als hun land: fel, trots en hard. Ze zijn arm, maar hun specifieke gaven zijn kostbaar. Sommigen kunnen, met één blik, gebaar of woord, dieren roepen, vuur maken of land verplaatsen. Anderen kunnen ledematen verwringen, een geest onderwerpen of iemand een slopende ziekte geven.

Het verhaal wordt verteld door Orrec Caspro, zoon van de leider van zijn clan. De clans van de hooglanden hebben griezelige krachten, maar Orrec’s moeder is niet van de clan of zelfs van de hooglanden. Met Orrec’s gave is dan ook wat misgegaan, de gave is oncontroleerbaar. En omdat zijn gave dodelijk is, is hij een bedreiging voor de andere clans. Orrec draagt daarom steeds een blinddoek, want zijn gave werkt alleen als hij kan zien. Ondertussen merkt zijn buurmeisje en vriendin Gry, wier clans gave het aanroepen van dieren is, dat ze inderdaad begaafd is. Maar ze weigert om haar gave te gebruiken. Terwijl Orrec en Gry samen opgroeien geeft dat steeds meer spanningen in hun clans en met de hele Opland-manier van leven…

De familie van de hoofdpersoon Orrec lijkt de krachtigste gave van allemaal te hebben: de gave van het ongedaan maken (te doden). Je zou denken dat zo’n gave de garantie is om gevreesd en vereerd te worden. Maar zo werkt het niet in “De Wilde Gave’, Le Guin neemt een heel andere insteek. Je mag dan het vermogen hebben om met je blik te doden, maar wat als iemand, achter je rug, je kind of vrouw vervloekt, zodat ze langzaam sterven? Of als je buurman uit rancune weigert zijn gave van dierenroeping te gebruiken tijdens een hongersnood? Het verhaal gaat over de politiek binnen een kleine gemeenschap waar elk familie invloed heeft. En natuurlijk over Orrec’s reis om zijn kracht te begrijpen en te beheersen. 

Het boek is als een puzzel van schijnbaar willekeurige verhaaldelen. Eerder een literaire lezing dan een thriller. “De Wilde Gave’ is daarom lastig in een bepaald genre te plaatsen, het is geen SF, misschien Fantasy, maar het is vooral –zoals veel boeken van Ursula Le Guin- een diepgaand en heel intelligent geschreven verhaal.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.