Wachters van het Web

Davidson, Avram – Wachters van het Web

Joseph Bellamy is een oude, bijzonder rijke, maar ook merkwaardige man. Hij woont in Darkglen Woods, een typisch Amerikaans buiten: groot, degelijk en behoorlijk stijlloos. Bellamy woont alleen, maar stelt zich op als sponsor voor jonge mensen die verandering in hun leven wenselijk achten. Nate Gordon is zo iemand. Nate is een redelijk succesvolle schrijver van boeken in het genre van ‘Dolle vleermuizen verslonden mijn vrouw’. Hij had dergelijk verhalen misschien al wel honderd keer geschreven, dikwijls onder een andere naam en kon daar luxe en uitstekend van leven.

Maar Nate wilde meer, hij wilde een serieuze schrijver met aanzien worden en daarom breekt hij met zijn leven en vraagt Joseph Bellamy of hij welkom is. Dezelfde nacht van aankomst sterft Bellamy, ondanks Nate’s inspanningen. Nate wordt niet direct beschuldigd, maar wordt toch als een serieuze verdachte beschouwd door de plaatselijke sheriff. Per ongeluk ontdekt Nate het bijzondere van Darkglen Woods, het is een van de toegangspoorten naar ‘Het Web’ waarvan Joseph Bellamy de wachter was. Daarna wordt niets meer gewoon voor Nate…

Wachters van het Web is geen gemakkelijk of toegankelijk sf-boek. Davidson gaat er vanuit dat zijn lezers enige moeite willen doen om zijn verhaal en gedachten te volgen. Je wordt daarbij beloond met fraaie zinsnedes en onverwacht taalgebruik op een literair niveau. Zo chaotisch als ‘Het web’ maakt Davidson ook zijn verhaal. Soms snel, dan weer uitweidend worden we meegetrokken in de queeste van Nate om onze wereld en ‘vrije’ levensstijl te redden. Na de laatste volzin: “Soms kreunde hij en soms schreeuwde hij en soms glimlachte hij en keuvelde tevreden over auto’s terwijl hij voortstruikelde over het pijnlijk lege continent dat nog nooit een wiel had gezien” van ‘Wachters van het Web’ is er nog veel om over na te denken.    

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.