Nultijd

Zeh, Juli – Nultijd

Sven heeft samen met Antje een duikschool in Arrecife op Lanzarote. Hij is Duitsland ontvlucht na zijn rechtenstudie en wil niets meer te maken hebben met oordelen en veroordelen van mensen, de hovaardige elitaire houding van rechters en advocaten en alle onrecht. Sven houdt zich dus verre van de levens van anderen; hij is toeschouwer, geen deelnemer. Rustig mensen duiken leren op een afgelegen, stille plek, daar is hij goed in.
Sven haalt Theo en Jola (Duitsers) op die tegen een gigantisch bedrag hem gedurende twee weken inhuren: naast duiken uit eten, omgeving afstruinen enz. Het blijkt een vreemd, excentriek stel. Theo “de ouwe” is filmproducent, Jola is mooi, actrice en wil per se een belangrijke filmrol spelen. Zij maken regelmatig ruzie, tarten Svens regels en spelen gemene spelletjes. Jola dringt zich op aan Sven die ondanks alles toch zwaar onder de indruk raakt van haar en zijn motto ‘blijf toeschouwer’ niet meer waarmaakt. Hij wordt meegesleurd richting een driehoeksverhouding. Vriendin Antje ziet het aan. De sfeer rondom Sven verandert en de eilandbewoners keren zich tegen hem en niet alleen zij, getuige de jammerlijke, dramatische plot…

Een boeiende psychologische roman in een kleine setting met als hoofdpersoon Sven die uitgebreid wordt beschreven, evenals Antje. Theo en Jola leer je kennen in gesprekken met Sven én Jola’s dagboek. Van met name Jola is moeilijk hoogte te krijgen door haar vaak volslagen tegenstrijdig handelen en denken. Ze ‘acteert’ er flink op los en laat je als lezer in opperste verwarring achter. Ze speelt mensen tegen elkaar uit en vindt alles geoorloofd wat kan leiden tot de felbegeerde filmrol.
Duiken is geen sinecure en kan levensgevaarlijke situaties opleveren. De nultijd is de tijd waarin een duiker maximaal onder water kan blijven om verantwoord recreatief te duiken. Wordt Svens duik in het leven van Jola zijn ondergang?  Kun je je te allen tijde aan je principes en waarden vasthouden zonder dat dat weer andere problemen met zich meebrengt?
Duik er eens in.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.