Het Pauluslabyrint

Windmeijer, Jeroen – Het Pauluslabyrint

Burgemeester Freylink geeft het startsein voor het project ‘plaatsing van ondergrondse containers’ in Leiden. Daar zijn archeologen Peter Omslagde Haan en Daniël Veerman heel blij mee want dat betekent ook bodemonderzoek en er is weinig bekend over het ontstaan en de groei van de stad. De burgemeester verdwijnt echter met kraan en al de diepte in. Freylink wordt gered, Peter en Daniël dalen af en vinden een jongen helemaal onder het bloed. Later gaan hoogleraar Arnold van Tiegem – een luidruchtig, zelfingenomen heerschap – en Peter opnieuw naar beneden en raakt Peter Arnold kwijt in de onderaardse gangen. Als ook een dierbare vriendin Judith verdwijnt, gaat Peter zelf op onderzoek uit. Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen is gebleven. Geestelijken, verlichte mensen, kerken, andersdenkenden, kortom alles en iedereen in Leiden komt in beweging en staat op zijn kop. Hora est, het uur is daar maar voor wie…

Het verhaal is aanvankelijk spannend: vlotte stijl (hoewel vaak tenenkrommende vergelijkingen) tijdsspanne van 20 t/m 28 maart 2015, veel dialogen afgewisseld met gedetailleerde beschrijvingen en zeker Leidenaren zullen smullen van alle mysterieuze plekken die opdoemen onder musea, kroegen, kerken, synagoge, hofjes enz. Er zijn twee verhaallijnen: de Vader, hoofd van een geheim godsdienstig genootschap, die in Peter zijn opvolger ziet en de wanhopige zoektocht van Peter naar Judith via vreemde appjes met duidelijke verwijzingen naar het Bijbelverhaal dat op een heel andere manier wordt geïnterpreteerd. Mijn aandacht verslapte na driekwart van het boek door de uitgebreide uitleg van de Bijbelse geschiedenis en de visioenen, die de lezer moeten overtuigen. Want Windmeijer wil het verhaal rond krijgen, haalt daarvoor alles uit de kast en overspeelt zijn hand: de spanning is eruit.

JeroenWindmeijerDe vergelijking met Dan Brown, getuige de sticker met “De Dan Brown van de Lage Landen”, gaat wat mij betreft niet op. Wel een heel lezenswaardig boek!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers, Uncategorized

Reacties zijn gesloten.