De huisvriend

Koeleman, Bertram – De huisvriend

Verteller Jonas Balsam is een sociaal onhandige, mensenschuwe man die ogenschijnlijk de enige bewoner is van het landgoed Storm OmslagDeHuisvr.Lake in Maine, Verenigde Staten. Echter niets is minder waar. Balsam is geen eigenaar maar beheerder en zorgt al twintig jaar lang voor de zo mogelijk nog meer mensenschuwe, steenrijke kluizenaar Benjamin Krendler. De taak van Balsam is het bewaken en in stand houden van deze precaire situatie. De enige onzekere factor is de huisvriend die Krendler dagelijks onderhoudt over belangwekkende, diepgravende onderwerpen die zijn geest uitdagen en  aanscherpen. Huisvriend en emeritus hoogleraar Fineman begint Jonas Balsam echter op zijn heupen te werken met zijn hautaine, vrijpostige en al te nieuwsgierige gedrag. Fineman ontketent door zijn handelwijze een hausse aan onwelkome gebeurtenissen en Jonas neemt een drastisch besluit…

Het boek is verdeeld in vier delen: Huisregels, Veldwerk, Bezoekuren en De analogie van de grot. Je krijgt eerst een inkijkje in de besognes van Jonas Balsam maar gaandeweg worden de situaties van banaal via huiveringwekkend naar afgrijselijk en nog een tandje erger. De ongebreidelde fantasie en de verteltrant van Koeleman staan garant voor een bijzonder spannende en onderhoudende roman. Zeer beeldende beschrijvingen van landhuis, personen en omgeving doen je beurtelings genieten en huiveren. Thema is hoe iemand zijn hele leven zonder terughoudendheid en zonder oordeel wijdt aan dat van een ander. Het karakter van de hoofdpersoon Balsam is goed uitgewerkt en uiteindelijk wordt hij geconfronteerd met zichzelf en Hoe nu verder?

Een bijzonder boek, uitstekend geschreven,  sterk verhaal dat soms een sterke maag behoeft.

Koeleman

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.