Rode hibiscus

Winterberg, Liv – Rode hibiscus

Engeland, 1785. Bijna dagelijks loopt Mary naar de haven van Plymouth. Tegen beter weten in hoopt ze nog steeds dat het onderzoekschip van haar vader binnenloopt. Het is sinds het Kaap Hoorn rondde, 187 dagen geleden, niet meer gezien. Rode Hibiscus

De negentienjarige Mary Linley heeft door haar vader, onderzoeker en arts, een heel gedegen kennis van planten. Mary woont nu samen met haar tante, die zich dan ook verantwoordelijk voelt voor haar nichtje en zoekt naar een goede echtgenoot voor haar.  Ze heeft hiervoor de zoon van de rijke bankier James Canaughy op het oog en nodigt die uit voor een feestelijk diner. Maar Mary, juist weer terug van de haven, is niet echt in de stemming voor het goedbedoelde koppelspelletje van haar tante. Ze zoekt de afzondering van haar vaders bibliotheek. Landon, een jongeman die haar vereert, volgt haar, al weet hij heel goed dat dit tegen alle regels van fatsoen is. Mary heeft maar één droom en dat is niet om huisvrouw te worden, maar om de wereld rond te reizen en nieuwe planten te onderzoeken. Als vrouw is dat onmogelijk, maar onder de naam Marc Middleton monstert ze illegaal aan op de “The Sailing Queen”, het schip van botanist Carl Belham, waar ze aan de slag gaat als tekenaar. Een onmogelijke situatie ontstaat wanneer ze verliefd wordt op Carl…

In haar nawoord verwijst Winterberg kort naar het levensverhaal van Jeanne Baret, de beroemde Franse onderzoekster, waarop de roman mede gebaseerd is. Hierdoor krijgt het verhaal zeker een extra lading. Winterberg heeft ook van Mary een sterke, intelligente vrouw gemaakt. De auteur combineert de avonturen van een vrouw, heel alleen in een mannenwereld, met een keur aan lezenswaardige feiten over het werk van een botanicus in die tijd. Rode hibiscus, het lezen waard!

Liv Winterberg

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Reacties zijn gesloten.