Het Boek van Vuur

Clemens, James – Verboden & Verbannen, Het Boek van Vuur

Elena Morin’stal is de jongste dochter van een fruitteler. Ze houdt van de vallei van de bomen waar ze woont, maar wil later ook graag iets meer van de wereld zien. Ze is een kind van Alasea, een land lang gelden verlaten door de magie van Chi. Daardoor is de bevolking nu hulpeloos overgeleverd aan de Gul’gotha-bezetters. Kleine, geheime groepen en een enkel individu herinneren zich nog de nu lang vergeten grootheid van het land.  Het Boek van Vuur

Elena weet van niets wanneer het verhaal begint. Na een lange dag werken in de boomgaard van haar ouders, wordt ze verrast door haar eerste ongesteldheid. De vreugde van het volwassen vrouw worden is echter voor Elena van korte duur. Een bizarre, oncontroleerbare macht manifesteert zich in haar. Daarmee wordt ook de aandacht getrokken van een eeuwenoud kwaad, dat geduldig heeft gewacht tot de profetie in vervulling zou gaan. Een jonge officier en een verschrompelde tovenaar eisen van haar ouders dat Elena wordt overgedragen aan de bezettingsmacht omdat ze een heks is. Wanneer haar ouders dit weigeren, wordt er een krachtige, wrede magie tegen hen gebruikt. Wezens uit de onderwereld komen tot leven, zodat Elena in minder dan een dag vrijwel haar hele familie verliest…

De personages van Clemens zijn interessant, complex en goed doordacht. Een aantal is ook echt memorabel, neem de held Er’ril van Standi, die je al snel sympathiek vindt. Of de schurk Greshym, die een diepzwarte magiër is. Toch is er ook wel een puntje van kritiek: Clemens gebruikt nogal specifieke namen waardoor we een verhaal krijgen vol onnodige apostroffen. Ik zie niet in wat dat nu bijdraagt, het verhaal wordt er echt niets beter van… “Het boek van Vuur” is het eerste deel van het vijfluik “Verboden & Verbannen” Het verhaal stopt, denk ik daardoor, nogal plotsklaps en dat is jammer. Maar het magische gezelschap dat Elena begeleidt, belooft veel goeds voor de volgende delen.

James Clemens

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.