Hebzucht

Dahl, Arne – Hebzucht

Tijdens een crisis G20-beraad in Londen, wordt er voor de ogen van Europol-waarnemer Arto Söderstedt een man doodgereden. Zijn laatste, gefluisterde woorden laten de waarnemer niet meer los. Wanneer kort daarna in een Londens park weer een dode wordt gevonden,  lijken de twee zaken weinig tot niets met elkaar van doen te hebben. Toch vormen ze het begin van de eerste zaak voor Opcop, een net opgerichte Europol-unit. Hebzucht

Paul Hjelm en zijn internationale Opcop-team opereren vanuit de “kathedraal” in Den Haag. Dit hightech verbindingscentrum is het hart van de Opcop-organisatie. Beetje bij beetje komt het team er achter dat het om een wereldwijd misdaadnetwerk gaat, waarbij enorme hoeveelheden geld over de wereld worden gepompt. Maar wat hebben giftige brandvertragers voor meubelstof te maken met drugstransporten vanuit Noord-Korea en wat is de rol van de Maffia? Moeizaam en met het nodige geluk wordt het netwerk ontrafeld, maar tot frustratie van iedereen blijven de echte kopstukken steeds onzichtbaar. Daarbij moet het Opcop-team het soms zwaar ontgelden.

“Hebzucht” is een stevige, maatschappijkritische misdaadthriller. Het verhaal komt wat moeizaam op gang. Dat komt denk ik vooral omdat we van Dahl eerst het hele team moeten leren kennen en daar krijgen we voldoende tijd voor. De karakters zijn daardoor wel goed uitgewerkt. De plot is complex, het verhaal speelt zich op veel locaties af (Den Haag, Londen, Stockholm, Berlijn, Riga) met steeds wisselende leden van het Opcop-team. Daardoor raak je soms als lezer wat gedesoriënteerd. “Hebzucht” is heel herkenbaar een misdaadroman uit de Zweedse school, spannend en eigentijds. Al met al een goed boek.

Arne Dahl

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.