Ik haal je op, ik neem je mee

Ammaniti, Niccolò – Ik haal je op, ik neem je mee

Het fictieve dorpje Ischiano Scalo ligt idyllisch aan de Italiaanse rivièra. Het vormt het decor voor eenOmslag aantal liefdesgeschiedenissen die zijn weerga niet kent. Daar is de zelfingenomen 40-jarige playboy Graziano Biglia die na talloze reizen en affaires verliefd wordt op de geldbeluste Erica en wil zich met haar in het dorp settelen. De extraverte, onverschrokken Gloria en de intelligente, schuchtere Pietro groeiden vanaf hun vroege jeugd samen op. Zij als dochter van vermogende ouders, hij als zoon van een dronken vader en een moeder, die als huishoudster werkte bij de ouders van Gloria. Pietro wordt verschrikkelijk gepest en tot afgrijselijke daden gedwongen. Hij kan altijd terecht bij zijn lerares Flora – die een geheime verhouding heeft met Graziano – totdat er bij hem iets knapt en alle hoofdpersonen op dramatische wijze met elkaar verbonden raken.

De roman herbergt een veelheid aan bewogen belevenissen en sferen. Harde, onverbiddelijke, rauwe taal wordt uitgespuugd maar ook tedere, liefdevolle momenten, vaak doorspekt met maatschappijkritische opmerkingen over misstanden in onderwijs en klasseverschillen. Ammaniti legt middels horrerbeschrijvingen bloot van wat zich binnen in een mens kan afspelen, van de waanzin waartoe een mens in staat is. Iemand als Graziano, die volslagen buiten de werkelijheid handelt. Pietro die zich laat aftuigen, gehard door de slagen van zijn  vader, vanuit de fatalistische opvatting “het heeft geen zin me te verzetten”. Het taalgebruik is bloemrijk met mooie vergelijkingen en metaforen: “wangen zwollen op en slonken als twee doedelzakken”;”oren zo groot als donuts”.
Ammaniti maakte deel uit van de ‘giovani cannibali’, de ‘jonge kannibalen’, een schrijversgroep van relatief jonge Italiaanse auteurs die een nieuw soort literatuur schreef: ruig, gewelddadig en conventieloos.

FotoAuteurHet boek is prachtig met aan het einde een onthutsend inzicht. Het verhaal legt meedogenloos en tevens met oneindig veel mededogen levens bloot.

 

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.