Een mooie dood

Courtemanche, Gil – Een mooie dood

Met Kerstmis is de hele familie bijeen: ouders, acht broers – waaronder verteller André – en zussen en hun kinderen. De immer autoritaire vader lijdt aan een terminale vorm van Parkinson, kan bijna nietOmslagEen mooie dood meer praten maar des te meer eten. Tegen het doktersadvies in duikt hij op alles wat vet, calorierijk, zwaar te verteren is en doet zich overvloedig tegoed aan de rijke dis. Dit tot wanhoop van zijn kinderen die verdeeld zijn in twee kampen: de ‘medici’ die vader tegen zichzelf willen beschermen en de ‘boeddhisten’, die het prima vinden als hij zich dood wil eten. ‘Boeddhist’ André en neefje Sam, die hoort tot de ‘medici’, beramen samen een plan om de vader een mooi einde te bezorgen.

Het is een goede roman, prachtig van taal. Haarscherp analyseert Courtemanche de twee kampen, vroeger broeder- en zusterlijk naast elkaar levend en nu tot op het bot verdeeld. De maaltijd verloopt enigszins chaotisch en is niet van triestheid én van humor ontbloot. “…dan hoort hij zijn woorden alleen weer opborrelen in zijn hoofd als in een verstopt gootsteenputje. Dan tiert hij en scheldt hij en soms huilt hij…braakt hij een vloek uit die zijn kinderschaar doet verstijven…”. Courtemanche brengt thema’s ter sprake als: hoe moet je leven, hoe wil je sterven? Moet een ten dode opgeschrevene die ook dood wil zich houden aan adviezen die hij niet prettig vindt en waardoor zijn leven wordt verlengd? Moet hij zich juist storten op zaken die heel slecht voor hem zijn maar waarvan hij ten volle geniet? Wat wil je als kind: wil je dat hij echt blijft leven of eindelijk sterft zodat de moeder en de rest van de familie lucht krijgen?

GilCoutemancheEen in alle opzichten stijlvol boek, dat stemt tot nadenken en waar je ook bijzonder van geniet!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.