Het kleine meisje van meneer Linh

Claudel, Philippe – Het kleine meisje van meneer Linh

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog geteisterde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter.

Hij komt terecht in het asielzoekerscentrum. Meneer Linh voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Meneer Bark praat, meestal over zijn overleden vrouw en meneer Linh luistert met zijn kleine meisje op schoot. Ze verstaan elkaar niet maar blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park ontmoeten. Tot meneer Linh en zijn kleindochter plotseling worden overgeplaatst naar een gesloten inrichting, elders in de stad. Hoe vindt hij nu zijn vriend terug? Hij onderneemt een ontsnappingspoging, die uitmondt in een dramatische ontknoping.

Het kleine meisje van meneer Linh is een schitterend geschreven roman, die geen lezer onberoerd laat. Het taalgebruik is eenvoudig en onopgesmukt maar heel fijngevoelig. Het onderwerp hartverscheurend. Claudel (1962) vult begrippen als eer, vriendschap, waardigheid op een natuurlijke manier in. Met zijn meesterlijke sfeerbeschrijvingen, prachtige beelden en treffend taalgebruik raakt hij de kern van het menselijk bestaan: de fundamentele behoefte aan het contact met andere mensen. Net als in al zijn andere boeken biedt hij zicht op wat mensen beweegt want: “Alles is bekend. Het enige continent dat nog te ontdekken valt, is de mens zelf”.
Een boek met de kracht van goede literatuur.

1 reactie

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Één reactie op Het kleine meisje van meneer Linh

  1. Pingback: Recensie: Philippe Claude - Het kleine meisje van meneer Linh | Ranking the Books