De storm van de eeuw

King, Stephen – De storm van de eeuw

Little Tall Island, een klein eiland voor de kust van Maine (VS), bereidt zich voor op echt zwaar weer. De kleine, hechte gemeenschap is goed voorbereid. Er zijn voorraden en er is noodopvang voor als het echt zo zwaar wordt als de meteorologische dienst voorspelt. 

Dan wordt een oude dame, Martha Clarendons, dood in haar huiskamer aangetroffen. Ze is zeer gewelddadig om het leven gekomen. De dader, die zich André Linoge noemt, wordt – terwijl hij rustig in de woonkamer van Martha zit – gearresteerd door Mike Anderson. Anderson is de plaatselijke kruidenier én politieagent.

Door het slechte weer, en het wordt steeds slechter, kan de arrestant niet naar het vasteland  worden gebracht en blijft de steeds glimlachende Linoge opgesloten in een geïmproviseerde cel op het eiland. De demonische man begint van daaruit de bewoners te bewerken. Hij veroorzaakt angstaanjagende visioenen, maakt gênante, diep weggeborgen geheimen publiek en zorgt er zelfs voor dat de eilanders elkaar op vreselijke wijze vermoorden. De normaal zo hechte bevolking is angstig en in de war door de ongrijpbare kracht van deze vreemde man, die steeds herhaalt: “Geef me wat ik wil en ik ga weg.”

Met ‘De storm van de eeuw’ levert King qua formaat een nogal apart boek af. Het is eigenlijk het script voor de gelijknamige tv-miniserie. Gelukkig neemt de auteur de tijd om ons uit te leggen waarom hij voor deze atypische vertelvorm heeft gekozen. Ik zou dit hoofdstuk zeker lezen voordat u aan het eigenlijke verhaal, of moet ik zeggen script, begint.

‘De storm van de eeuw’ is een echt King-verhaal. Al heel vroeg heb je in de gaten dat het niet goed gaat met Little Tall. Al snel blijkt dat het van kwaad naar erger gaat en King houdt niet van vrolijke onverwachte oplossingen. Pas laat in het verhaal wordt duidelijk wat Linoge precies van de inwoners eist. Hij wil dat ze een kind aan hem afstaan en dat moet hem vrijwillig worden gegeven! In ruil daarvoor zal hij ze nooit meer lastig vallen…

‘De storm van de eeuw’ is niet het meest spannende of geheimzinnige verhaal van Stephen King. Als u dat zoekt, lees dan een van zijn andere titels. Wel is het een verhaal over opportunisme, groepsmoraliteit, spijt en berouw en dat is best even wennen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy, Thrillers

Reacties zijn gesloten.