Het Diner

Koch, Herman – Het Diner

Paul Lohman wordt door zijn broer Serge, samen met zijn vrouw Claire, uitgenodigd te gaan dineren in een posh restaurant. Uiteraard wordt Serge, serieus kandidaat voor het premierschap, vergezeld door zijn vrouw Babette. Tijdens het luxe zesgangen-diner wordt gesproken over allerlei triviale onderwerpen, maar het belangrijkste onderwerp waarvoor ze eigenlijk elkaar ontmoeten – de kinderen – wordt angstvallig vermeden. 

Rick en Michel, beide vijftien jaar oud, hebben zich na een schoolfeest ernstig misdragen. Ze hebben een dakloze vrouw gemolesteerd, haar bekogeld en uiteindelijk in brand gestoken. De vrouw is daarbij overleden. Tijdens het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’ werden onduidelijke bewakingscamera-beelden van het voorval getoond, waarop zowel Paul en Claire als Serge en Babette hun zoon herkenden. 

Daarmee staan ze voor een dilemma: moeten ze de jongens aangeven en hopen op de goede afloop van een proces, of moet er worden gezwegen om zo de beide jongens te beschermen? Hoe ver moet die bescherming gaan? Wat moet je doen als je kind echt iets verschrikkelijks heeft gedaan? En hoe zit het eigenlijk met Beau, de geadopteerd andere zoon van Serge en Babette?

Koch laat het verhaal vertellen door Paul Lohman. Daarbij beperkt Paul zich niet alleen tot het verslaan van het diner, maar vertelt ons ook belangrijke dingen uit zijn verleden. Werkelijk kostelijk is de beschrijving over wat er tijdens het uitgebreide diner zoal plaatsvindt. Het jargon, hoe de bediening zich uitslooft voor Serge, immers de aanstaande premier van Nederland, en hoe Serge zich in die aandacht wentelt. Het is een vondst van Koch hoe hij ons bij de hand neemt tijdens de zes gangen van het diner en daardoor een structuur aanbrengt in het verhaal, dat zich steeds net wat anders ontwikkelt dan verwacht. 

‘Het Diner’ is al meer dan twaalf jaar geleden geschreven door Herman Koch, maar is door zijn opzet nog steeds zeer actueel. De begrippen ‘thriller’ en ‘pageturner’ passen m.i. niet echt op deze roman, daarvoor is het verhaal te intelligent en boeiend geschreven. Soms wil je zelfs echt even terugbladeren.

‘Het Diner’ van Herman Koch, terecht bekroond met de NS Publieksprijs. Zeer aanbevolen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.