De Macht van het Zwaard

Abercrombie, Joe – De Macht van het Zwaard 

In ‘De macht van het Zwaard’ neemt Abercrombie ons mee naar de late middeleeuwen. Niet in Europa, maar in een wereld waar de ‘Unie van Koninkrijken’ is gelegen tussen het wilde Noorden en de restanten van het machtige, maar nu verloren Keizerrijk in het Zuiden. In de Unie bloeien kunsten, architectuur en er is welvaart. Het verschil tussen de adel en de lagere klassen is enorm en bijna iedereen is vergeten dat de grote magiërs van vroeger, die de grondslagen voor de Unie legden, meer waren dan legendes. 

Dit is het verhaal van de beruchte Logen Negenvinger, de Held van de Unie, aan wiens eeuwige geluk plotsklaps een einde lijkt te zijn gekomen. Hij verlangt naar rust maar in plaats daarvan moet hij voortdurend vechten. Het is ook het verhaal van de vroeger zo machtige zwaardvechter Glokta, nu martelaar bij de inquisitie en eigenlijk voor niets meer bang. En natuurlijk van Bazay, een kale, oude man die de ‘Eerste van de Magiërs’ zou kunnen zijn. Maar het enige wat ons al snel duidelijk wordt is, dat hij het leven van Logen, Jezal – de opstandelinge – en Glokta knap lastig maakt. Bloedige samenzweringen worden gesmeed, oude vetes worden vurig uitgevochten en de scheidslijn tussen held en schurk is, zoals zo dikwijls, maar moeilijk aan te geven. Welkom in de wereld van Joe Abercrombie, welkom in ‘De wereld van de eerste wet’.

‘De macht van het Zwaard’ is een heerlijk boek. Oké, het verhaal speelt in de middeleeuwen van een fantasy-wereld, maar het is duidelijk geschreven met een ‘randje’. Als lezers herkennen we al snel de lijntjes die Abercrombie trekt naar het nu en hoe onze maatschappij in elkaar steekt. De corruptie, het spel van de bovenklasse, de politiek van pappen en nathouden en het  lakse reageren op de naderende rampspoed door een onterecht gevoel van superioriteit. Dat alles prachtig ‘geschilderd’ op het doek van een laat middeleeuwse beschaving, waarin je als lezer zo verdrinkt. ‘De macht van het Zwaard’ een vorstelijk start voor de hele trilogie. Zet maar gerust op je ‘to do list’.

‘De macht van het zwaard’ is het eerste deel van de trilogie ‘De eerste Wet’. De volgende delen zijn ‘De weg van de Angst’ en ‘De val van de Koning’.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.