Brandend IJs

Deaver, Jeffery – Brandend IJs

Wanneer Paul Schumann, een in de scene gerespecteerde huurmoordenaar, ontdekt dat hij ‘er in is geluisd’ realiseert hij zich dat er maar één straf tegen hem zal worden geëist: de doodstraf! In plaats daarvan wordt hij meegenomen naar ‘de Kamer’, een ‘niet-bestaande locatie’ van de overheid, in gebruik door de marine veiligheidsdienst, de voorloper van de CIA.

Paul krijgt een opdracht in nazi-Duitsland en zal als dekmantel met de Amerikaanse olympische equipe meereizen naar Hamburg. Wanneer hij zijn opdracht volgens afspraak heeft vervuld, het neerschieten van Hitlers rechterhand kolonel buitendienst Reinhard Ernst – het brein achter Hitlers herbewapeningsprogramma, met een enorm organisatorisch en diplomatiek talent – zal hij worden ontslagen van vervolging. Al spoedig blijkt Pauls opdracht uiterst gecompliceerd, vooral ook omdat er verraad in eigen kring is. Nadat al bij het eerste contact in Berlijn een contactman wordt neergeschoten, wordt de integere politieman Willi Kohl van de ‘Kripo’ op de zaak gezet. De ‘Kripo’ wordt zwaar achtergesteld bij de nieuwe veiligheidsdiensten van het Derde Rijk, de SD en SS. Toch komt de kundige Kohl al snel Schumann en zijn lokale helpers op het spoor. Maar waarom laat hij Schumann vrij nadat hij hem heeft gearresteerd?

Brandend IJs is een geschiedkundige politieroman. Zoals de schrijver zelf al stelt, heeft het verhaal an sich nooit op deze manier plaatsgevonden, maar alle verdere gebeurtenissen binnen de roman vonden wel degelijk plaats zoals door Deaver beschreven. We krijgen een haarfijn tijdsbeeld van Berlijn rond 1936, de tijd van de spelen. Jeffery Deaver doet dit op een ontspannen en knappe wijze. Daarbij is niet alleen huurmoordenaar Paul Schumann een hoofdpersoon, maar ook zijn opponent Inspecteur Willi Kohl. ‘Brandend IJs’ van Jeffery Deaver, een heel goede politieroman die speelt in een voor ons  wat minder bekende periode van Duitsland. Een rijk en spannend boek!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.