Amethist

Delaney, Frank – Amethist

Terwijl architect Nicolaas Newman in het buitenland is wordt zijn vriendin Madeleine op vreselijke wijze vermoord. Totaal ontredderd keert hij terug naar Londen om te ontdekken dat hij voor de politie de meest voor de hand liggende verdachte is. Twee jaar later, nog steeds niet de oude, ontmoet hij in Zug, Zwitserland, een excentriek echtpaar dat hem foto’s toont van hun huis. Op een van de foto’s ziet hij een klein beeldje van amethist, het enige object dat werd gestolen bij de moord op Madeleine.

Vanaf dat moment wordt Nicolaas’ leven bedreigd. In zijn shampoofles blijkt een bijtend zuur te zitten, zijn bankrekening wordt leeggehaald, iemand overgiet hem met kerosine en steekt hem in brand. Terwijl hij nog op de intensive care ligt, bezoekt Lucas Waterman hem, de mentor van Madeleine. In de vorm van oude documenten leest Nicolaas van een verzwegen experiment van de nazi’s, waarvan Madeleine een van de slachtoffers was…

‘Amethist’ wordt op de omslag als thriller aangeprezen, maar dat dekt de lading, naar mijn mening, slechts een heel klein deel. Jazeker, het is een spannend verhaal, waarbij een aantal plotwisselingen ons als lezers op het verkeerde been kunnen zetten, maar het bijzondere van de roman is dat het om een echt gebeurd nazi-experiment gaat. Delaney ziet kans om het hele, mensonterende project in zijn verhaal – dat in de jaren negentig speelt – te vertellen. Dat alles doet hij in een kalme, serieuze verteltrant, waardoor de spanning gaandeweg het verhaal knap wordt opgebouwd.

‘Schloss Martha’, waar het geheime ‘Familie Anstalt’ plaatsvond, is door de geallieerde troepen volledig vernietigd. Alleen twee uitkijktorens zijn van het complex bewaard gebleven en natuurlijk is daar het werk van Frank Delaney: ‘Amethist’; een spannende thriller over een mensonterend experiment. Een boek dat je lang zal bijblijven.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Non-fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.