Terug naar huis

Evans, Harriet – Terug naar huis

Martha Winter, door haar man David Em genoemd, wil op haar tachtigste verjaardag een feest geven. Eigenlijk een soort receptie op zaterdag en op zondag een besloten diner, alleen voor haar directe familie, de drie kinderen en ‘aanhang’. Vijftig jaar hebben zij en haar echtgenoot David samen een perfect bestaan opgebouwd, zowel voor henzelf als voor hun gezin. In Winterfold, hun prachtige prachtige oude landhuis in de omgeving van Bath, komt de familie bij elkaar. Bill de arts, Florence, de excentrieke teruggetrokken academica en Daisy, het kind dat altijd al zo heel anders was dan de rest. Ze nemen hun eigen gezinnen mee voor wat toch wel een groots feest moet worden. Maar Martha heeft ook aangekondigd dat ze een groot familiegeheim wil onthullen, iets waarmee ze nu ze op leeftijd is, niet verder meer mee kan leven. Die avond wordt niet het grote feest wat de kinderen verwachten, maar het begin van een rampzalige periode in de voor de buitenwereld zo hechte familie… 

In ‘Terug naar huis’ laat Evans een zo op het oog respectabele en hechte familie langzaam maar zeker uit elkaar vallen. Ze schakelt tussen het verleden waarin de gebeurtenissen plaatsvonden, naar het heden waarin we zien en voelen hoe ze een verpletterende invloed hebben op het hele gezin van Martha en op de families van haar kinderen. Beetje bij beetje zien we de familie uiteenvallen na het overlijden van David en hoe Martha haar grip op de realiteit dreigt te verliezen. 

Harriet Evans is er in ‘Terug naar huis’ duidelijk niet op uit ons een modelfamilie: een liefhebbende familie ‘met wat dipjes’ voor te schotelen. In het laatste hoofdstuk wordt ons pas echt duidelijk waarom het huis zo belangrijk was voor Martha en David. ‘Terug naar huis’ is met zorg geschreven, leesbare literatuur.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.