Een vrouw van glas

Edwards, Kim – Een vrouw van glas

Lucy, die met vriend Yoshi in Japan woont, keert voor een paar weken terug naar haar geboorteplaats Lake of Dreams om voor haar moeder te OmslagEenVrouwVanGlaszorgen die een ongeluk heeft gehad. De werkelijke reden is dat ze staat op een kruispunt in haar leven en niet weet welke kant ze op moet. Met haar moeder valt het allemaal wel mee en Lucy heeft volop tijd om een aantal gebeurtenissen uit het verleden te overdenken. Wroeging en schuldgevoel dringen zich al jaren op rond de dood van haar vader. Toevallig ontdekt ze krantenknipsels en brieven die haar op het spoor zetten van een vergeten, beter uitgestoten, deel van haar familiegeschiedenis. Sterke, karaktervolle Lucy zou Lucy niet zijn als de onderste steen niet boven zou komen. Zeer vasthoudend, op het vermoeiende af, graaft ze verder, schopt tegen schenen, haalt flink wat oud zeer naar boven én Rose die drie generaties terug elders in Amerika werd weggefrommeld  omdat ze in een betoging voor vrouwenrechten meeliep, in de gevangenis belandde en afstand moest doen van haar dochter Iris.

Het verhaal staat bol van verwikkelingen en Edwards beschrijft dat alles zeer breedvoerig. Uitgebreid wordt ingegaan op de ware toedracht van de dood van haar vader, haar omgang met glasblazer Keegan via wie zij stuit op de prachtige gebrandschilderde ramen die generaties terug werden gemaakt en een belangrijke rol spelen in de ontrafeling van het verleden. Ze schrijft heel beeldend, vaak poëtisch: je ziet het ouderlijk huis, de zolder met spullen van vroeger, de verwilderde tuin, het glas dat wordt geblazen, de overweldigende natuur. Je voelt Lucy’s angst, ontreddering, haar liefde en genegenheid voor Rose en de broze dame Iris.
Het boek is fictie maar deels heeft Edwards ook geput uit haar eigen verleden. Thema is de onderdrukking van de vrouw waarbij 1ste helft twintigste eeuw de suffragettes streden voor kiesrecht voor vrouwen.

Kim EdwardsEen goede literaire roman die je wel het beste meteen kunt uitlezen. Bij grotere leespauzes verdwaal je in de uitgebreide beschrijvingen en verwikkelingen. Edwards biedt overigens een helpende hand: in het boek staan achterin de stambomen van de families.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.