Alles wat er was

Bervoets, Hanna – Alles wat er was

Acht mensen komen op een zondag bij elkaar in een schoolgebouw voor opnamen van een wetenschapsprogramma. Die worden nooit omslaggemaakt want plotseling klinkt er een knal en op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht, dagen, weken. Door de ogen van tv-presentatrice Merel zie je hoe de groep zich probeert staande te houden in een nieuwe wereld. Die van duisternis en isolatie, van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?

Een bijzonder boek met alles wat er was vóór de knal en alles wat er is daarna. Optimistisch (“deze situatie gaat wel weer voorbij”) verdelen de gedwongen bewoners onderling de lokalen, voedsel, spullen die dienst kunnen doen als matras en beddengoed. Ze doden de tijd met over zichzelf en hun toekomstdromen te vertellen.  Naarmate de situatie nijpender wordt – minder eten, geen licht, geen contact meer met de buitenwereld – gaan andere processen een rol spelen. Wantrouwen, denken in daders en slachtoffers, hunkering naar lichamelijkheid, omgaan met scheurende honger. De situatie wordt angstaanjagend grenzeloos. Een onheilspellend boek, waarin de mens verwordt tot een uitgemergeld verweesd wezen.
Het boek is ingedeeld in dagen die Bervoets grondig door elkaar heeft gehusseld waardoor je zelf gedesoriënteerd raakt. Met opzet om beter te begrijpen hoe je je in zo’n situatie voelt?
bervoetsHanna Bervoets – journalist, columnist – heeft een “associërend schrijvershoofd”: grillig in haar verteltrant. De woorden kunnen kabbelen en vlak erna een mokerslag uitdelen. Boeiende literatuur!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Literatuur, Recensies

Reacties zijn gesloten.