Robots en Imperium

Asimov, Isaac – Robots en Imperium

Beste lezer, als je Asimov nog niet kent, wees dan verstandig en leg dit – overigens voortreffelijke boek – nog even opzij. Dit moet minstens het vierde boek zijn dat je van Isaac Asimov leest. Begin met de voorgaande boeken van de robotserie, ik kom daar zo op terug. De doorgewinterde Asimov-lezer zal “Robots en Imperium” met veel plezier lezen, het is een waardevolle brug naar de Foundation-reeks. Robots en Imperium

Asimov’s beroemde robotserie begint met de avonturen van de New Yorkse rechercheur Elijah Baley en zijn robotcollega R. Daneel Olivaw. In “De stalen holen” en “De blote zon” lossen ze samen enige interplanetaire moorden op. Later schreef Asimov “De robots van de dageraad” en het laatste deel van de robotserie is, inderdaad, “Robots en Imperium”. Hoe dan ook, het zijn R. Daneel Olivaw en R. Giskard Rventlov die de hoofpersonen zijn in deze roman, met natuurlijk –zij het indirect- Elijah Baley zelf. Asimov situeert “Robots en Imperium namelijk aanzienlijk later in de tijd. Net als de andere robotboeken van Asimov, is het een pittig boek met lange doordachte dialogen en een boeiende plot, dat alle elementen heeft die goede SF moet hebben.

Het is alweer even geleden dat ik Foundation-boeken las (zie ook de betreffende recensie in eBookOverleaf) en ik had wel even een opfrisser nodig. Want in “Robots en Imperium” komt er verband tussen Asimov’s robotserie en zijn beroemde Foundation-trilogie. Veel meer dan de in de jaren ’80 door hem geschreven delen ter aanvulling van de Foundatio- trilogie, die wat ongemakkelijk aanvoelen, legt Asimov met “Robots en Imperium” een duidelijk brug tussen de beide series.  Dit alles in aanmerking genomen is “Robots en Imperium” werkelijk een bijzonder boek met een galactische scope. Mijn oprechte advies: lees niet alleen dit boek, maar geniet van Asimov’s hele robotserie.

Isaac Asimov (2)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.