Die zomer

Baldacci, David – Die zomer

Jack is terminaal ziek en alsof dat niet genoeg is, verongelukt zijn vrouw. Zijn drie kinderen blijven verdwaasd achter. Omdat Jack weet dat zijn tijd van leven beperkt is, volgt hij de raad van zijn schoonmoeder op en brengt zijn kinderen onder bij diverse familieleden wanneer hij in het hospice wordt opgenomen. Naarmate hij langer in het hospice ligt, blijkt de ziekte zich te stabiliseren en lijkt het alsof er enig herstel is. Na maanden van onderzoek en revalidatie verlaat Jack in goede gezondheid het centrum, tot algemene verbazing van de behandelende artsen. Die zomer

Ondanks de terughoudendheid van zijn familie besluit Jack zijn kinderen thuis te brengen en gaan ze weer als gezin samenwonen. Niet lang daarna, juist als het leven weer zijn gewone loop lijkt te nemen, overlijdt de oma van Jack’s vrouw en laat in Zuid-Carolina een strandhuis na aan Jack en zijn gezin. Het grote huis wordt door de familie “Het kasteel” genoemd. Het blijkt uiteindelijk een vervallen strandhuis, waarvan de kinderen intens hopen dat ze er niet blijven wonen. Maar Jack ziet onder het verweerde uiterlijk het prachtige huis dat het weer zal gaan worden. Er gebeurt veel met Jack en zijn kinderen die zomer. Jack dreigt zich volledig te verliezen in de restauratie, daarmee de kloof tussen hem en zijn kinderen onbewust steeds verder vergrotend. Uiteindelijk ziet Jack in dat zijn prioriteiten pijnlijk verkeerd liggen en probeert hij serieus hierin verandering te brengen. Maar is het nog op tijd?

David Baldacci laat zich in “Die zomer” als schrijver van een heel andere kant zien. Het verhaal is gevoelig, de verhaallijnen fraai en de karakters fijn uitgewerkt. In “Die zomer” leef je als lezer mee met het gezin en al de problemen die ze tegenkomen en dat alles zonder bot en nodeloos geweld. Wat een verrassing om dat bij Baldacci te vinden. “Die zomer”, één van de beste romans van Baldacci!

David Baldacci

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies

Reacties zijn gesloten.