Het recht van de macht

Baldacci, David – Het recht van de macht

“Het recht van de macht” wilde ik graag eens lezen omdat ik de film “Absolute Power” had gezien. Het is ook een van de eerste romans van David Baldacci, dat maakt het extra interessant. Het recht van de macht

De roman draait om Luther Whitney, een verfijnde, oude inbreker die onbedoeld getuige is van een dodelijk misdrijf waarbij de president van de Verenigde Staten betrokken is. Luther weet in eerste instantie goed uit handen van de politie te blijven en vertrekt naar een warm land. Tijdens zijn vlucht naar het buitenland verandert hij echter van mening als hij de hypocrisie ziet van de presidentskliek. Al snel komt de geheime dienst erachter dat er een ooggetuige van de moord is en wordt alles op alles gezet om die te laten verdwijnen. Men vreest chantage of erger. In tegenstelling tot het filmscript, waar Luther het allemaal overleeft, is Baldacci in zijn boek ongenadig: Luther wordt vermoord, juist voor het gerechtshof. In de tweede helft van het verhaal lezen we hoe zijn schoonzoon, de ex van Luthers dochter Kate, met gevaar voor eigen leven de zaak uitspit en uiteindelijk de daders toch weet te ontmaskeren.

Baldacci is goed in het bedenken van lastige plots. Ook hier verrast het verhaal je regelmatig, maar uiteindelijk winnen de “goede” mensen. Dit maakt het boek eigenlijk een vrij strak geschreven politieke thriller. Al neemt Baldacci op weg naar het plot wel wat vrijheid, je zou direct alle geheime diensten gaan wantrouwen, voor zover je dat al niet deed. Toch is “Het recht van de macht” een heel goed debuut, waarin je de later bewezen potentie om ​​goede, complexe plots te bedenken al duidelijk herkent. Ik aarzelde tussen drie of vier sterren. Het worden er drie, gewoon een goed boek!

David Baldacci II

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.