Eiland

Fahy, Warren – Eiland

Tja, wat te vertellen over “Eiland” van Warren Fahy? Om te beginnen, het is geen soort  Jurassic Park zoals je uit het omslag zou kunnen opmaken. Het komt zelfs niet in de buurt. Fahy heeft een poging gedaan en deze is mislukt. Eiland

Op naar het verhaal dan. Een lux jacht met aan boord een cast en crew voor een complete realityserie, komt door toeval terecht bij het onbekende Henders-eiland. Wanneer leden van de bemanning aan land proberen te gaan worden ze onwaarschijnlijk snel en pijnlijk gedood door de lokale fauna en vegetatie. Vanaf dat moment zijn er voortdurend mensen in gevaar. Ook wanneer het leger op het eiland landt gaat het bloedvergieten in allerlei variaties door. In het begin is er nog enige spanning, maar na ongeveer een hoofdstuk ben je alleen nog nieuwsgierig welke andere manieren van een snelle dood er nog komen. Veel mededogen of medeleven voel je niet voor de karakters, dat komt ook omdat Fahy verder geen moeite doet ze enige diepte te geven. Dan plotseling komt toch een onverwachte verrassing voor de doorbijters onder ons. Een van de karakters die we al hadden opgegeven, Pete, blijkt de fauna te hebben overleefd. Je raakt er nog lelijk van in de war. Daarna gaan we gewoon door met het grote sterven. De personages zijn op een enkele uitzondering na voor ons als lezer inwisselbaar, behalve dan een onbetrouwbare wetenschapper. Zijn karakter is vanaf het begin volkomen ongeloofwaardig.

De detailbeschrijvingen in “Eiland” zijn helemaal in orde. Warren Fahy deed uitgebreid onderzoek, zoals je dat van een schrijver met zijn achtergrond mag verwachten. Maar je kunt geen gebrekkig verhaal compenseren met een honderdtal of meer pagina’s vol met feitjes en feiten. Het is lastig om je voor te stellen welke lezers een boek als “Eiland” zouden appreciëren. Toch waag ik mij aan een welgemeend advies: Koop het boek niet!

Warren Fahy

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, SF & Fantasy

Reacties zijn gesloten.