Vergiftigd

Cook, Robin – Vergiftigd

Op een mooie zonnige dag halen twee slachters een zieke koe bij de boer op. Maar in plaats van het zieke beest af te maken en naar het destructiebedrijf te brengen, verdienen ze een paar tientjes extra door de koe af te leveren bij een slachthuis…

Dat is het begin van het vreselijke verhaal waarin Cook ons meeneemt. De chirurg Kim Reggis die midden in een vechtscheiding ligt, neemt zijn dochter mee naar een fastfood restaurant voor een welverdiende hamburger. Door een toeval krijgt het meisje een hamburger gemaakt van het restvlees van de zieke koe. Door de drukte in het populaire restaurant is de hamburger niet goed doorgebakken. Vergiftigd

De volgende dag heeft Becky “griep”, bewegen doet haar pijn en ze houdt niets meer binnen. Ze wordt met het uur zieker. Kim en zijn ex-vrouw Tracy haasten zich met haar naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Het is het ziekenhuis waar Kim zelf een van de bekendste chirurgen is. Wanneer hij geen voorkeursbehandeling krijgt maakt de chirurg een drama, wat zijn populariteit bij de dienstdoende collega’s niet echt goed doet en waardoor de diagnose van de ziekte alleen maar langer duurt. Uiteindelijk blijkt dat het meisje is geïnfecteerd door de E Coli stam O157: H7, die resistent is tegen vrijwel alle bekende antibiotica. Becky’s toestand begint snel te verslechteren.

Het gevoel niets te kunnen doen voor zijn dochter, maakt dat Kim losslaat van zijn ankers. Hij moet wat doen en gaat op onderzoek uit om er achter te komen hoe Becky zo ziek heeft kunnen worden. Maar zijn zoektocht eindigt in een politiecel. De volgende dag sterft zijn dochter aan meervoudig orgaanfalen.

In hun verdriet willen Kim en Tracy de onderste steen boven halen, maar ontdekken al snel dat de vleesbranche goed georganiseerd is en beslist niet zit te wachten op een nieuw vleesschandaal. Uiteindelijk ontdekken ze de waarheid over de illegale slacht en het heel bewust verbergen van de feiten door de betreffende bedrijven en personen. En passant wordt er nog een moordaanslag gepleegd op Kim, waaraan hij ternauwernood met behulp van Tracy kan ontsnappen en moet het echtpaar uit lijfsbehoud naar het buitenland vluchten.

De roman gaat dus, zoals u ongetwijfeld al hebt begrepen, over de misstanden in de Amerikaanse slachthuizen. Het is een spannend verhaal, dat kun je wel aan Robin Cook overlaten. Alleen het slot van de roman is wat merkwaardig kaal. Plotseling is het verhaal gewoon afgelopen, alsof Cook genoeg heeft van het onderwerp. Of komt er misschien nog een vervolg?

“Vergiftigd” is een boek dat een kijkje geeft achter de schermen van de hedendaagse vleesindustrie, maar pas op: het blijft een verhaal. Toch zult u na het lezen niet gauw meer een rauwe hamburger accepteren…

Robin Cook

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Recensies, Thrillers

Reacties zijn gesloten.