De Duivelsbijbel

Dübell, Richard – De Duivelsbijbel

“De Duivelsbijbel” is een historisch verhaal over de “Codex Gigas“, het grootste middeleeuwse manuscript in de wereld. In de overleveringen was de schrijver een monnik, die het boek schreef terwijl hij was ingemetseld. Omdat hij niet bij machte was om dit gigantische manuscript alleen te schrijven, aanvaardde hij de hulp van de duivel om het te voltooien. Dat maakt het, overigens werkelijk bestaande boek, duister. In deze roman wordt aan het boek een grote mystieke kracht toegedicht. Zeven zwarte monniken beschermen het boek met hun leven, verborgen in hun klooster, maar het boek wordt gezocht… De Duivelsbijbel

Bij een vervallen klooster in Bohemen is de kleine Andrej getuige van een verschrikkelijk bloedbad. Tien mensen, waaronder Andrejs ouders zijn gedood door een razende monnik in een zwarte pij. Een van de stervende vrouwen baart een kindje, dat ook gedood moet worden. Dat alles om ieder spoor naar het klooster te wissen. De achtjarige Andrej weet te vluchten en neemt onbewust een van de best bewaarde kerkgeheimen met zich mee. In het klooster wordt een boek verborgen, dat het leven aan drie pausen heeft gekost. Het boek heeft een ongekende macht en kan het einde van de dan bekende wereld veroorzaken, het is de “Codex Gigas”, de Duivelsbijbel, het boek van het kwaad. In het enorme handgeschreven boek heeft de duivel zelf zijn geheim geschreven, het bevat alle wijsheid die God, om de mensen tegen zichzelf te beschermen, hen heeft onthouden.

Dat het boek bestaat, is een geheim dat Andrej van zijn vader weet. Maar hij is niet de enige die wordt beïnvloed door het actief worden van de Duivelsbijbel. In Wenen wordt de jonge Agnes Wiegant verliefd op vriend en beschermer Cyprian Khlesl, de neef van de machtige bisschop Khlesl. Maar Cyprian verbergt iets wat de ontluikende liefde tussen hem en Agnes in de weg staat. In Spanje benoemen drie hooggeplaatste geestelijken een agent om de Bijbel op te sporen. De Dominicaner, vader Xavier, is een ijzige, gedreven man, die desnoods over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Zijn onderzoek brengt hem naar Wenen, maar ook naar Praag waar Andrey woont. Het veroorzaakt ook dat de zwarte monniken vertrekken naar een onbekende bestemming, om zo de wereld te beschermen tegen het duivelse boek. Het leed wat daardoor wordt aangericht is groot… Richard Dübell

“De Duivelsbijbel” is een verhaal over liefde, intriges, mysteries en godsdiensttegenstellingen. Het is in een hoog tempo geschreven, al is het begin even doorbijten. De schrijver, Richard Dübell, vertelt de historische achtergronden met enkele korte hoofdstukken en vanaf daar neemt het verhaal het over, steeds meer aan kracht winnend. Niets is ondanks de historische context erg voorspelbaar, de karakters zijn voor ons inleefbaar en het verhaal volstrekt geloofwaardig. Het is niet alleen een goed inkijkje in de Midden-Europese middeleeuwse wereld, maar ook een thriller van niveau.

“De Duivelsbijbel” is het eerste boek van de Duivelsbijbel trilogie. De beide volgende delen zijn “De wachters van de DuivelsbijbelenDe erfgename van de Duivelsbijbel”. Alle drie geschreven op een hoog niveau. Richard Dübell, chapeau!

De Wachters van de Duivelsbijbel    De Erfgename van de Duivelsbijbel

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, eBooks, Fiction, Literatuur, Recensies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.